fbpx
Kanta-Häme

Sakkouhka häilyy yhä lastensuojelun yllä

Määräajat paukkuvat edelleen Hämeenlinnan lastensuojelussa, mutta parempaan päin ollaan menossa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on silti antanut huomautuksen Hämeenlinnalle ja kuudelle muulle kunnalle, että tilanteen pitää olla lainmukainen marraskuun puoliväliin mennessä. Muuten avi asettaa uhkasakon.

Kysymys on siitä, että lastensuojelulain mukaan sosiaalitoimen pitää ratkaista seitsemän päivän sisällä vireille tulosta, johtaako lastensuojeluilmoitus jatkotoimiin.

Jos niin käy, lastensuojelutarpeen selvityksen tulee valmistua kolmen kuukauden kuluessa.

Ilmoitusten käsittelyyn lisäväkeä

Tilaajapäällikkö Jari Pekuri muistuttaa, että alkuvuodesta näissä määräajoissa pysyttiin jo lähes 90 prosentissa tapauksista.

– Parempaan suuntaan ollaan siis menossa. Palvelutuotanto on tehnyt paljon töitä sen eteen. Prosesseja on arvioitu ja sinne on saatu myös lisää väkeä.

Vielä viime vuonna seitsemän päivän määräaikaan yllettiin vain 74 prosentissa lastensuojeluilmoituksista.

Palvelupäällikkö Marja Hänninen kertoo, että määräaikojen noudattamiseen on pyritty kiinnittämään oikein erityisen paljon huomiota.

– Olemme palkanneet ilmoitusten käsittelyyn kaksi työntekijää lisää. Se on parantanut tilannetta, vaikka lastensuojeluilmoitusten määrä on lähtenyt tänä vuonna nousuun.

Asiakkaiden määrä vakaa

Jo usean vuoden lastensuojeluilmoitusten määrä on pysytellyt reilun tuhannen vaiheilla.

– Edellinen selvä nousu tuli ennen kuntaliitosta. Tänä vuonna ilmoituksia näyttää kertyvän jopa 1 400.

Marja Hännisen mukaan ainakaan vielä ilmoitusten määrä ei ole johtanut pitkäaikaisten asiakkuuksien lisääntymiseen.

– Ilmoituksista noin 15 prosenttia johtaa niihin. Meillä on jo vuosia ollut noin 550 asiakasta avohuollon palveluiden piirissä, eikä siinä ainakaan toistaiseksi ole tapahtunut muutosta. (HäSa)

Menot