Kanta-Häme Riihimäki

Sako vie aseita maailmalle ennätystahdissa koronasta huolimatta – Toimitusjohtaja: "Beretta on hemmetin hyvä omistaja"

Riihimäellä valmistetaan koronavuonnakin reilusti yli satatuhatta kivääriä. 60 prosenttia niistä päätyy Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.
Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen on tyytyväinen yhtiön markkinaosuuden kasvuun. Takana juhannuksen alla Sakon pihalla paljastettu Hiidenhirvi-patsas, joka kuvaa Suomen suurinta kaadettua hirveä. Ennätyshirven ampui Veikko Sipilä vuonna 1982 Ylivieskassa, Sako L61R Finnbear -kiväärillä. Kuva: Pekka Rautiainen
Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen on tyytyväinen yhtiön markkinaosuuden kasvuun. Takana juhannuksen alla Sakon pihalla paljastettu Hiidenhirvi-patsas, joka kuvaa Suomen suurinta kaadettua hirveä. Ennätyshirven ampui Veikko Sipilä vuonna 1982 Ylivieskassa Sako L61R Finnbear -kiväärillä. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronarajoitusten aiheuttama globaali talouskriisi ei ole heikentänyt Sakon kiväärien kysyntää, kertoo Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.

Tuotantokin on pyörinyt normaalisti, eikä noin kolmensadan työntekijän yhtiö ole joutunut edes harkitsemaan lomautuksia.

– Tilauskanta on sen verran vahva, että ajamme tehdasta koko ajan ihan täysillä, Karjalainen sanoo.

Toimitusreittien suunnittelu on tosin ollut korona-aikana tavallista monimutkaisempaa.

– Tällä hetkellä oikeastaan kaikki vientimaamme ottavat jo tavaraa vastaan normaalisti.

Tuotantoennätys nyt 110 000 kivääriä

Sakon tähänastinen tuotantoennätys kellotettiin viime vuonna, jolloin Riihimäellä valmistettiin 110 000 kivääriä.

– Tänäkin vuonna päästään ainakin lähelle sitä, mahdollisesti ylikin, Karjalainen arvioi.

Sakon liikevaihto pyörii 70 miljoonan euron tuntumassa. Suurin osa aseista viedään Pohjois-Amerikkaan.

– Yhdysvallat ja Kanada edustavat yhdessä toimituksistamme noin 60:ta prosenttia. Niiden jälkeen merkittävimpiä alueita ovat Australia ja Uusi-Seelanti sekä Pohjoismaat.

Sako elää nimenomaan metsästysaseiden myynnistä. Viranomaistoimitusten osuus tuotannosta on keskimäärin vain kymmenkunta prosenttia. Osuus vaihtelee kulloistenkin projektien mukaan.

Myynti Puolustusvoimille rajoittuu tällä hetkellä lähinnä TRG-tarkkuuskiväärien varaosiin. Sako ja Puolustusvoimat solmivat kuitenkin hiljattain tulevaisuuteen tähtäävän aiesopimuksen uuden tarkkuuskiväärin ja itselataavan kiväärin kehittämisestä.

Kiväärien lisäksi Sako tuottaa yli kymmenen miljoonaa patruunaa vuodessa.

Toimitusjohtaja Raimo Karjalainen odottaa, että uusi Sako S20-hybridikivääri nousee yhtiön seuraavaksi menestystuotteeksi.

Liikevaihto tuplaantunut kymmenessä vuodessa

Kiväärimarkkinat eivät juuri kasva, vaan alan yhtiöt taistelevat toisiaan vastaan melko samankokoiseksi vakiintuneen kakun siivuista.

– Euroopassa pääkilpailijamme ovat saksalaisia ja päämarkkina-alueellamme Pohjois-Amerikassa amerikkalaisia, Karjalainen toteaa.

Sako on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan.

– Olemme viimeisimmän kymmenen vuoden aikana tuplanneet liikevaihtomme ja luoneet Riihimäelle sata uutta työpaikkaa.

Suhteellisesti eniten uusia työpaikkoja on tullut tuotekehitykseen ja markkinointiin.

– Hyvän kasvun myötä työpaikat ovat lisääntyneet hieman myös tehtaan puolella automaation lisääntymisestä huolimatta, Karjalainen huomauttaa.

Hintakilpailu ei ole samanlaista kuin useimmissa muissa kuluttajatuotteissa. Aseiden käyttäjät ovat valmiita maksamaan laatubrändistä.

– Tässä tuotesegmentissä laadun merkitys korostuu, koska heikkolaatuisuus merkitsisi turvallisuusriskiä.

Italialaisomistaja ei puutu päivittäiseen toimintaan

Sako siirtyi vuosituhannen vaihteessa italialaisen asejätti Berettan omistukseen. Karjalainen kehuu Berettaa ”hemmetin hyväksi omistajaksi”.

– Saamme toimia täällä hyvin itsenäisesti. He eivät puutu päivittäiseen toimintaamme, ja kaikki Sakon päätökset tehdään täällä. Beretta on alusta asti linjannut, että suomalainen Sako halutaan pitää suomalaisena Sakona.

Beretta on myös panostanut paljon Sakon kehittämiseen. Tehdasalueen rakennukset on viime vuosina remontoitu ja modernisoitu. Koneinvestointeja tehdään parhaillaan.

– He antavat meille paljon mahdollisuuksia kehittää toimintaa, mutta samalla he ovat hyvin vaativia, Karjalainen tiivistää.

Sakon satavuotisjuhlat lähestyvät

Sako eli Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö perustettiin vuonna 1921, joten yhtiö viettää ensi vuonna satavuotisjuhliaan. Nykyiselle paikalleen Riihimäelle Sako siirtyi vuonna 1927.

Karjalainen on toiminut Sakon toimitusjohtajana 14 vuotta. Alan suurimmiksi muutoksiksi hän nostaa markkinoinnin digitalisaation ja tuotteiden ”modulaarisuuden” lisääntymisen.

– Käyttäjät voivat entistä enemmän räätälöidä aseita omien mieltymystensä mukaisiksi. HÄSA

Samalla paikalla Riihimäellä jo 93 vuotta

Sako eli Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö perustettiin Helsingissä v. 1921.

Nykyisellä paikallaan Riihimäellä v:sta 1927.

Valmistaa yli 100 000 asetta ja 10 miljoonaa patruunaa vuodessa.

Tunnetaan Tikka- ja Sako-kivääreistään.

Noin 300 työntekijää.

Liikevaihto n. 70 M€.

Italialaisen Beretta-konsernin omistuksessa v:sta 2000.

Tärkein markkina-alue: Pohjois-Amerikka.

Toimitusjohtaja: Raimo Karjalainen (v:sta 2006).

Karjalainen on ollut Sakon toimitusjohtaja vuodesta 2006.

Päivän lehti

11.7.2020