Kanta-Häme Hämeenlinna

Saksan autoteollisuuden ongelmat näkyvät Käikälässäkin - SSAB:n tulos laski

Saksan autoteollisuuden ongelmat, tullit ja raaka-aineiden kallistuminen laskivat SSAB:n tulosta. Putkitehdas tuo lisää työntekijöitä Hämeenlinnaan.
SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla Käikälässä kylmävalssataan ja sinkitään Raahen tehtaalla tuotettua terästä. Yhtiö etsii lomautusten lisäksi säästöjä sulkemalla masuuneja Raahessa ja Ruotsin Oxelösundissa. Kuva: Esko Tuovinen
SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla Käikälässä kylmävalssataan ja sinkitään Raahen tehtaalla tuotettua terästä. Yhtiö etsii lomautusten lisäksi säästöjä sulkemalla masuuneja Raahessa ja Ruotsin Oxelösundissa. Kuva: Esko Tuovinen

Teräsyhtiö SSAB:n tulos laski voimakkaasti kolmannella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Liikevoitto oli noin 300 miljoonaa Ruotsin kruunua (n. 28 miljoonaa euroa), kun se viime vuoden vastaavalla neljänneksellä oli 1,3 miljardia kruunua. Yhtiö julkaisee tuloksensa kruunuina.

”Vastatuulta jokaisesta suunnasta”

SSAB Europen johtajan Olavi Huhtalan mukaan teräsala kokee tällä hetkellä vastatuulta jokaisesta suunnasta.

– Raaka-ainekustannuksemme ovat nousseet vuoden alusta koko ajan samalla kun myyntihinnat ovat laskeneet. Lisäksi samaan aikaan masuunimme Raahessa on ollut kiinni korjausten takia, Huhtala sanoo.

Euroopassa vaikuttaa Huhtalan mukaan tällä hetkellä monta yhtäaikaista epävarmuustekijää tavallisen kausivaihtelun lisäksi.

Erityisesti saksalaisen autoteollisuuden laskeva tuotanto ja Saksan mahdollinen siirtyminen taantumaan vaikuttavat tällä hetkellä yhtiön myyntiin. Myös Yhdysvaltojen lietsoma kauppasota kasvavine tulleineen vaikuttaa teräksen kysyntään Euroopassa.

– Britannia on meille markkina-alueena pienemmästä päästä, mutta Brexit vaikuttaa vahvasti Euroopan teollisuuteen ja sitä kautta välillisesti myös meihin, Olavi Huhtala sanoo.

– Epävarmuuden takia investointeja ja päätöksiä siirretään nyt eteenpäin. Se on vaikuttanut voimakkaasti teräspalvelukeskuksiin ja tukkureihin, jotka muutenkin pyrkivät alentamaan varastojaan vuoden loppua kohden.

Lomautukset pyörivät lähes kaikilla linjoilla

Hämeenlinnassa SSAB lomauttaa syksyn ja talven aikana työntekijöitä aiemmin pidettyjen YT-neuvottelujen mukaisesti.

Pääluottamusmies Karo Suoknuutin mukaan noin 900 työntekijää ovat lomautettuna 6 tai 12 päivää. YT-neuvotteluiden alussa lomautusten maksimipituudeksi kaavailtiin jopa 90 päivää.

Lomautukset eivät koske putkitehdasta, jossa tehdään parhaillaan koneasennuksia, joilla korvataan SSAB:n lakkautettavan Lappohjan tehtaan tuotantoa.

Putkitehtaalle on otettu jo noin 20-30 uutta työntekijää ja tehtaalle palkataan Olavi Huhtalan mukaan vielä lisää henkilökuntaa, kun linja valmistuu alkuvuodesta.

Tuotantoa alennetaan masuuneja sulkemalla

SSAB hakee säästöjä lomautusten, työaikojen lyhennysten ja määräaikaisten tehtävien lopettamisen lisäksi sulkemalla toisen Raahen masuuneistaan marraskuun lopulla. Yhtiö on sulkenut myös toisen Oxelösundin masuuneistaan alentuneen kysynnän takia.

Olavi Huhtalan mukaan masuunien sulkeminen ei vaikuta Hämeenlinnassa toimivien kolmen sinkityslinjan toimintaan.

Yhtiön pörssitiedotteen mukaan se jatkaa edelleen fossiilivapaan teräksen valmistamiseen tähtäävää hankettaan. Yhtiö aikoo myös jatkaa investointeja sekä täydentäviä yritysostoja suhdanteista huolimatta. HäSa

 

Lue myös: Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä

 

Oikaisu 23.10. klo 12.45: Uutisessa oli väärää tietoa sinkityslinjojen määrästä. Hämeenlinnan tehdas on SSAB:n ainoa sinkittyjä tuotteita valmistava tehdas. Tehtaalla on kolme sinkityslinjaa.

Eurooppa laskee, Amerikka vetää

SSAB:n liikevaihto vuoden kolmannella neljänneksellä oli 18,8 miljardia ruotsin kruunua (viime vuonna 19 mrd kruunua).

Käyttökate 1,3 mrd kruunua (2,56 mrd kruunua)

Liikevoitto 300 miljoonaa kruunua (1,6 mrd kruunua).

Tulosheikennys tapahtui lähes kokonaan Euroopassa. Yhdysvalloissa liikevoitto laski 790 miljoonasta kruunusta 522 miljoonaan kruunuun.

Osakekohtainen tulos laski 0,85 kruunusta 0,03 kruunuun.

”Maanosat elävät eri syklissä. Pari vuotta sitten Amerikassa meni heikommin ja Eurooppa kasvoi vahvasti”
Olavi Huhtala, johtaja, SSAB Europe