Kanta-Häme

Salakalastajia jäi kiinni rysän päältä

Kalastuksenvalvoja sai lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Mierolassa Vanajavedellä rysän päältä kiinni porukan, joka on ilmeisesti pitkään ja systemaattisesti kalastanut luvatta Kanta-Hämeen järvillä ja muualla Etelä-Suomessa.

Kalastuksenvalvoja Markku Keijälän mukaan liikkeellä on ollut useitakin eri porukoita. Kiinni jääneen porukan jäsenet olivat tiettävästi virolaisia. Saaliin arvellaan päätyneen myyntiin pääkaupunkiseudulle.

– Yleisövihjeiden perusteella näiden porukoiden toiminta on ollut menneenä kesänä yleistä ja järjestelmällistä ainakin Janakkalan ja Hattulan välillä, Keijälä sanoo.

Vanajanselän kalastusalueen isännöitsijän Petri Mäkisen mukaan ”laajamittainen” salakalastus on ulottunut paitsi Vanajavedelle, myös Kernaalanjärveen, Katumajärveen ja pääkaupunkiseudun järville.

– Olen itse kuullut tästä toiminnasta ensi kertaa alkukesästä. Nyt heidät vihdoin saatiin kiinni, Mäkinen sanoo.

Seurauksena sakkoja

Petri Mäkisen mukaan luvatta on kalastettu erityisesti ankeriasta. Viikonloppuna kiinni jäänyt porukka käytti välineinään pitkääsiimaa ja syöttiverkkoa.

Parhaillaan selvitetään, onko vesialueella, jolta salakalastajat tavattiin, erikseen kielletty pitkänsiiman käyttö.

Kalastusvälineet takavarikoitiin, ja myös poliisi kävi paikalla. Salakalastajille toiminnasta seurannee sakot. Luvattomasta kalastamisesta rapsahtaa rikesakko, mutta jos vesialueen omistaja vaatii rangaistusta, summa nousee.

Keijälä ja Mäkinen harmittelevat sitä, etteivät sanktiot välttämättä ole verrannollisia saatuun hyötyyn.

– Touhu on ollut aktiivista ja siihen on ollut hyvä systeemi. Saalista on yleisövihjeiden perusteella ollut enemmän kuin kukaan oletettavasti itse pystyy syömään. Herroja on tähän asti ollut vaikea tavoittaa, Keijälä sanoo.

Hänen mukaansa porukalla on lauantaihin asti aikaa esittää luvat poliisille.

– Toivoisin, että sakkoina ylipäätään määrättäisiin sellaisia summia, joilla olisi vaikutusta, Petri Mäkinen lisää.

Pienten järvien kalakannalle haittaa

Mäkisen mukaan pääsaaliina on ollut ankerias, jota pitkälläsiimalla voi pyytää varsin tehokkaasti. Ankerias on istutettu kala, jonka kantaa järjestelmällinen salakalastus voi ”rokottaa” etenkin pienissä järvissä.

Salakalastajat ovat käyttäneet hyväkseen pientä kiinnijäämisriskiä. Kalastusta valvotaan etupäässä päivisin, eivätkä esimerkiksi poliisin resurssit riitä vesillä partioimiseen.

Vanajanselän kalastusalueen puheenjohtaja Antti Veräväinen sanoo kalastuksenvalvontaa ”epäkiitolliseksi tehtäväksi”.

– Siitä hommasta ei yleensä kiitosta tule. Nyky-yhteiskunnassa on kaikenlaista ”yrittäjää”. Vanajavedellä on arvokas kalakanta, joka on hoitotyön tulosta. Kukin voi miettiä, ollako vapaamatkustajana vai hoitaako asianmukaiset luvat, Veräväinen sanoo.

Petri Mäkinen sanoo nostavansa hattua Markku Keijälälle aktiivisesta toiminnasta.

– Siitä kalastajien pitäisi lähteä, että ensin selvitetään, mitä lupia tarvitaan ja mitä välineitä saa käyttää, Keijälä itse sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic