Kanta-Häme Hämeenlinna

Salama iski, ja pian Petri Syrjälä sammutti naapurin asunnon kahdesti – Ukkonen aiheuttaa vuosittain tuhansia sähkövahinkoja

Viikon takaisesta ukkosmyrskystä ei selvitty ilman onnettomuutta.
Salama löi seinään ja aiheutti tulipalon luultavasti sähkövian kautta. Kuva: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen
Salama löi seinään ja aiheutti tulipalon luultavasti sähkövian kautta. Kuva: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen

Viikko sitten tiistaina Hämeenlinnaa ravisteli kova ukkonen. Petri Syrjälä oli kotonaan Olkitiellä, kun kuuli salaman rävähtävän kovaa.

– Mietin, että lähelle osui, mutta ei sen erikoisempaa. Sitten naapuri soitti, että huoneistossa käryää.

Taloyhtiön puheenjohtajana toimiva Syrjälä lähti poikansa kanssa katsomaan tilannetta. Naapurin asunnossa oli jo savua, ja palohälyttimet huusivat.

– Revittiin keittiöstä yksi kaapinovi irti ja huomattiin, että seinän välissä palaa.

Salama aiheutti sähkövian

Syrjälä sai palon sammumaan ja lähti ulos soittamaan hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta kerrottiin palokunnan tulevan tarkistamaan paikan myöhemmin, nyt kun palo oli jo saatu sammutettua.

Salama oli mennyt rivitalon päässä väliseinästä läpi ja heittänyt tiiliä maahan. Luultavasti palo on alkanut salaman aiheuttamasta sähköviasta. Sillä välin, kun Syrjälä tarkasti ulkona vaurioita, palo syttyi uudestaan.

– Siinä vaiheessa sammutus oli isompi homma, mutta onnistuimme. Palokunta tuli vielä varmistamaan tilanteen ja tuulettamaan asunnon.

Petri Syrjälä loukkaantui tilanteessa lievästi hengitettyään savukaasuja. Vointi tarkistettiin heti ambulanssissa, ja Syrjälä sai luvan jäädä kotiin. Illalla olo heikkeni sen verran, että hän lähti päivystykseen, jossa vietti yhden päivän.

 


”Revittiin keittiöstä yksi kaapinovi irti ja huomattiin, että seinän välissä palaa.”


 

Ukonilmat poikivat kymmeniä vakuutusilmoituksia

Ukkosmyrskyn jälkeen isännöitsijä, Syrjälä ja asunnon omistaja ovat joutuneet selvittämään monia asioita. Vakuutusilmoitusta varten asuntoon tehtiin vahinkotarkastus, ja koko talolle tehtiin tulevaisuuden varalle laaja sähkötarkastus. Taloyhtiö ei ole vielä miettinyt mahdollisia ukkossuojaimia.

– Nyt on tärkeämpää saada tämä asunto asumiskuntoiseksi, myöhemmin mietitään suojia.

Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvauspalveluiden johtajan Markus Uimosen mukaan salamaniskujen aiheuttamat vakuutusilmoitukset ovat melko yleisiä. Vakuutusyhtiö saa vuodessa noin 50 ukonilmoihin liittyvää korvaushakemusta. Hakemukset sijoittuvat pääosin kesä–elokuulle.

– Pääosin ilmoitukset koskevat sähkölaitteisiin tulleita vaurioita, harvemmin esimerkiksi puu kaatuu talon päälle.

Ihmiseen salama iskee harvoin

Salamaniskut aiheuttavat vuosittain tuhansia vaurioita sähkölaitteisiin. Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen vastaava pelastuspäällikkö Markus Koskela pitää harvinaisena salaman ihmiselle aiheuttamaa loukkaantumista.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijan Terhi Laurilan mukaan Suomessa salamaniskuun kuolee ihminen noin joka toinen vuosi. Vielä sata vuotta sitten yhdessä kesässä saattoi kuolla kymmenen ihmistä muun muassa peltotöiden takia.

Päivän lehti

15.7.2020