Kanta-Häme Hämeenlinna

Salapallit auttoivat Sana Mustosta Matti Nykäsen muistobiisin sanoituksessa

Kai Merilä sävelsi menehtyneen mäkikotka-laulajaystävänsä muistoksi kappaleen. Sanat Armahtaa-heviballadiin on tehnyt renkolainen sanoittaja Sana Mustonen.
Monista laulujen sanoituksistaan palkittua renkolaista sanoittaja Sana Mustosta pyydettiin tekemään sanat Matti Nykäsen muistolle sävellettyyn kappaleeseen Armahtaa. Kuva: Tapio Tuomela, arkisto

Sana Mustonen, minkälaisia mielikuvia sinulla pyöri Matti Nykäsestä päässäsi, kun lähdit hänestä sanoitusta tekemään?

– Mattihan oli koko kansan Matti. Juoppoudestaan huolimatta hän oli symppis henkilö. Olin seurannut myös hänen ja Merilän ystävyyttä, joten oli kiva lähteä sanoitusta tekemään.

Oliko vaikea keksiä sanoitusta niinkin ristiriitaisesta henkilöstä?

– Ei, vaan aihe oli yllättävänkin helppo. Sellaisia tarinoitahan on Suomi täynnä. Jokaisesta suvusta löytyy mustat lampaansa.

– Yleensä olen hirveän hyvä hyppäämään sanoituksissa miehen saappaisiin, en tiedä miksi. Olen varmaan edellisessä elämässäni ollut mies, tai sitten mulla on salapallit!

Mitä puolta Nykäsestä halusit tuoda esiin?

– Hän kaikesta huolimatta jaksoi nousta aina uudestaan ja uudestaan. Ehkä fanit olivat hänelle niin tärkeitä, ettei hän halunnut heitä pettää. Ehkä hän osasi sittenkin armahtaa itseään. Herranjumala, olisihan moni tuollaisen elämän jälkeen vetänyt ranteet auki! Hän ei sitä tehnyt.

– Mattihan oli herkkä kaveri. Käsittääkseni hän on monet kyyneleet itkenyt. Ehkä juuri sen takia kansa häntä rakastaakin, koska hän ei ollut kovanaama, vaan aito ihminen kuitenkin koko ajan.

– Kaikillahan on omat mokansa elämässä. Ei yksikään ihminen ole toista parempi.

Miten Kai Merilä ja Jaana Viitamäki laulun mielestäsi tulkitsevat?

– Ihan ok. Yllätyin, että Kai Merilä osaa niinkin hyvin laulaa.

Armahtaa-laulu esitetään livenä ensimmäisen kerran lauantaina 3. elokuuta Someron suuressa Katutanssitapahtumassa. Aiotko mennä paikalle?

– En pääse, koska on sienestyskiireitä. HÄSA

Kuuntele kappale Armahtaa tästä