fbpx
Kanta-Häme Kanta-Häme Ypäjä

Salapoliisi, metallimies ja näppärä käsityöläinen... Katso videolta, mitä kaikkea kengitysseppien tuore Suomen mestari osaa

Ypäjäläinen Mikko Salminen on kengitysseppien tuore Suomen mestari. Sepän työssä vaaditaan monenlaisia taitoja.
Seppä takoo kun rauta kuumaa. Mikko Salminen kuumentaa kengän lähes tuhat asteiseksi ennen kuin alkaa muotoilla sitä hevosen kavioon sopivaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Seppä takoo kun rauta kuumaa. Mikko Salminen kuumentaa kengän lähes tuhat asteiseksi ennen kuin alkaa muotoilla sitä hevosen kavioon sopivaksi. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Ypäjäläinen Mikko Salminen voitti viime viikonloppuna kengitysseppien Suomen mestaruuden.

Googlaamalla Salmisesta ja hänen saavutuksistaan löytyy internetistä niukanlaisesti tietoa. Kertooko se enemmän Salmisen vaatimattomuudesta vai kengityssepän ammatista?

– Kaipa se kertoo minun vaatimattomuudestani. Nuoremmilla on rivakammat otteet. Minulla ei ole aikaa ottaa valokuvia someen työni jäljestä, Salminen naurahtaa.

Syynä voi olla myös se, ettei Salmisen tarvitse markkinoida itseään. Töitä riitti jo ennen SM-titteliä niin paljon kuin vain jaksaa ja viitsii tehdä. Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueella kiertävällä Salmisella on melko vakiintunut asiakaskunta. Viikossa hän kengittää keskimäärin 20-25 hevosta. Työviikot hän pyrkii pitämään viisipäiväisinä, niistä yksi menee yleensä hallinnollisissa askareissa.

– Yritän pitää määrän kurissa, jotta laatu säilyy ja jää vapaa-aikaakin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kengitysseppien SM-kilpailuissa Mikko Salminen takoi erikoiskengän suoraraudasta. Finaalissa piti hoitaa myös itse kengitys. Kuva: -
Kengitysseppien SM-kilpailuissa Mikko Salminen takoi erikoiskengän suoraraudasta. Finaalissa piti hoitaa myös itse kengitys.

Kengittää koko hevosta, ei vain kaviota

Salmisen asiakkaista valtaosa on ihan tavallisia yksityisiä hevosharrastajia. Jonkin verran joukossa on ratsastuskoulujakin, ja Ypäjän Hevosopisto on yksi vakioasiakkaista.

Salminen kengittää vain ratsuja. Ravurien ja ratsujen kengittämisessä hän ei näe suuria eroja, koska kummankin anatomia on sama, eikä kavioissa ole suuria eroja.

Ennen varsinaista kengitystä vanha kenkä otetaan pois ja kavio vuollaan uutta kenkää varten. Hevosen kaviota Salminen vertaa ihmisen kynteen, joskin kavio on huomattavasti paksumpi kuin kynsi. Siksi se kestää esimerkiksi monisata-asteisen kengänkin kuumuuden.

– Kavio vuollaan hevosen rakenteen mukaan. Kengittäjä ei kengitä vain kaviota, vaan koko hevosta. Tärkeintä on tietää mitä teet ja pystyä toteuttamaan se, Salminen kertoo.

Tavallisesti seppä käyttää kengittäessään valmiiksi kavionmuotoista kenkää. Tarvittaessa hän kuumentaa sen jopa tuhatasteiseksi, jotta kenkää pystyy paremmin takomaan kavioon täsmälleen sopivaksi. Liian pieni tai iso kenkä ei kavioon sovi.

Salmisen mukaan kengittäjän työssä onnistuminen on monen asian summa.

– Jos et tule toimeen hevosen kanssa, työn jäljestä ei tule mitään, vaikka olisit muuten kuinka hyvä. Koska asiakas eli hevonen ei puhu, saa leikkiä salapoliisia. Samalla pitää olla metallimies ja näppärä käsityöläinen.

Voitto pisteen erolla

Kengitysseppien SM-kilpailuissa sepät joutuivat takomaan niin sanotun erikoiskengän suoraraudasta ja muotoilemaan sen kengän muotoiseksi. Alkukilpailussa taottiin pelkkä kenkä, finaalissa piti myös hoitaa kahden kavion kengitys alusta loppuun. Aikaa oli 90 minuuttia, mikä Salmisen mukaan toi oman paineensa. Jo millin heitto kengän koossa vei kisaajalta pisteen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Salmisen autossa on monenlaista työvälinettä. Kenkä kuumennetaan kaasulla toimivassa ahjossa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Salmisen autossa on monenlaista työvälinettä. Kenkä kuumennetaan kaasulla toimivassa ahjossa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Salminen on ollut pari kertaa aiemmin mukana SM-kisoissa, mutta mitalisijat ovat jääneet haaveeksi. Pistepussiin kertyi Kylämäen tilalla Marttilassa pidetyissä kisoissa hieman yli 335 pistettä. Eroa toiseksi tulleeseen oli vain pisteen verran.

– En minä sinne nytkään voitto mielessä lähtenyt, mutta halusin mittauttaa tasoni. Ja samalla vaihtaa kuulumisia ja mielipiteitä kollegojen kanssa. Tällä kertaa kaikki natsasi, vaatimaton voittaja kertoo. HÄSA

Menot