fbpx
Kanta-Häme

Salomo-myrsky voimistuu päivän aikana

Salomo-myrsky pauhaa puuskaisena ja yötä tuulisempana. Aamulla tilanne näytti vielä melko hallittavalta, mutta nyt sähköyhtiö Elenia kertoo, että sähköverkkoja korjataan myöhään yöhön asti.

– Näyttää nyt siltä, että puuskat voimistuvat kello kahdesta eteenpäin ja jatkuvat iltakuuteen asti. Myrsky kohdistuu nyt nimenomaan Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakuntiin, tietää Elenian viestintäpäällikkö Heini Kuusela-Opas

Elenia tiedottaa, että tuulenpuuskat voivat yltyä jopa 22 metrin sekuntinopeuteen. Kovimmat tuulet puhaltavat Päijänteen ympäristössä illalla.

Elenian mukaan viankorjauksilla on pystytty ainakin toistaiseksi pitämään katkot aisoissa. Tähän asti pahin piikki oli hieman yhden jälkeen, jolloin koko Suomessa oli yli 17 000 asiakasta ilman sähköä.

Ennen kello kymmentä torstaiaamuna lähes koko Ilmoilanselän ympäristö oli sähköttä. Myös Kalvolan alueella Iittalasta Rimmilään oli yli sata asiakasta sähköttä. Tuolloin Hämeenlinnassa oli yhteensä vajaa 600 asiakasta ilman sähköä.

Tilanne muuttui radikaalisti kymmenen ja yhdentoista välillä, kun katkosten määrä kolminkertaistui ja sähköttömiä asiakkaita oli jo yli 1600.

Lähes koko Ilmoilanselän ja Pyhäjärven ympäristö oli sähköttä yhdentoista ja kahdentoista välillä. Kalvolassa aiemmat sähkökatkokset saatiin toimimaan aamun aikana. 

– Vaikka sähköt saataisiin toimimaan kertaalleen jossakin, mikään ei takaa sitä, etteivätkö ne katkeaisi enää uudelleen, Kuusela-Opas sanoo.

Näin kävi Kalvolassakin, sillä johdon päälle kaatunut puu katkaisi sähköt Rimmilän ja Vuohiniemen väliltä yhden jälkeen.

Yhdeltä Tuuloksentien laitamilla Siiristä Tuuloseen asti oli useita talouksia ilman sähköä. Hämeenlinnan Katiskoskella oli päivällä muutaman tunnin ajan sähkökatkoskeskittymä.

Lammilla oli kahden aikaan satakunta sähkötöntä asiakasta.

Janakkalassa ilman sähköä on ollut enimmillään reilu 100 asiakasta. Hattula on saanut olla hetkittäin jopa katkoton päivän aikana.

Kolmen kieppeillä sähkökatkokset olivat levinneet Eteläisiin. Tuuloksentien laita-alueet olivat yhä ilman sähköä.

Ensimmäiset myrskyn aiheuttamat sähkökatkot tulivat illalla ja jatkuivat yöllä. Kuusela-Oppaan mukaan keskiviikon ja torstain välinen yömyrsky ei ollut sähkönjakelun kannalta niin paha kuin alkuviikosta ennakoitiin.

Tilanne jatkuu nyt epävakaana ja Elenia yrittää ehkäistä uusien katkojen syntymistä.

Matalapaineen vyöhyke väistyy itään illan mittaan. Tuulen pitäisi laantua iltaseitsemään mennessä. Kuusela-Opas kertoo, että sää on epätavallisen syksyinen.

– Kesällä on yleensä enemmänkin ukkosia. Viime vuorokausi taas on vierähtänyt syksylle tyypillisemmässä, kolean kelin myrskyssä.

Kanta- Hämeen pelastuslaitos on suorittanut yön aikana kymmenkunta puunraivausta. Päivystävä palomestari Kari Ursin kertoo, että tehtävät ovat painottuneet Lammin ja Janakkalan seudulle.

Janakkalassa syttyi myös keskisuuri maastopalo, kun sähkölinjan päälle kaatunut kuusi aiheutti valokaaren ja katkaisi sähköpylvään. Pelastuslaitos jäi odottamaan sähköyhtiön lupaa sammuttaa palon. Ursin vakuuttaa, ettei palo pääse leviämään. HÄSA

 

Artikkeli on päivitetty 15:25.

Menot