Kanta-Häme

Saman katon alle mahtuisi paljon

Parolaan nousee Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen hyvinvointikeskus, jos Pihlajalinna-konsernin hallituksen puheenjohtajan Mikko Wirénin visiot toteutuvat.

Wirén vieraili keskiviikkona Hattulassa valtuustoinfossa ja esitteli yrityksen suunnitelmia, jotka liittyvät kunnanviraston alueen tontista tehtyyn ostotarjoukseen. Vierailu oli ilmeisen vaikuttava, sillä aiemmat kauppaan liittyneet soraäänet olivat lähes vaienneet, kun kauppa hyväksyttiin valtuustossa.

Wirén kertoi Hämeen Sanomille torstaina, että nyt kun tontista on tehty päätös, uuden kokonaisuuden suunnittelua voidaan jatkaa rakennuslupavaiheeseen asti nopealla aikataululla.

– Olen henkilökohtaisesti erittäin innoissani tästä rakennushankkeesta, sillä palvelukokonaisuudessa voidaan hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja ottaa huomioon myös valinnanvapausnäkökulma, hän sanoo.

Hattulan valtuusto valitsi joulukuun kokouksessaan Pihlajalinnan perusterveydenhuollon palveluntuottajaksi. Samaan hankintaan sisältyi myös uuden terveysaseman rakennuttaminen. Jatkossa kilpailutetut palvelut tuottaa Pihlajalinnan ja kunnan yhteisyritys. Terveysaseman taas rakennuttaa Pihlajalinna yksin.

Suomen Terveystalo on tehnyt hankinnasta valituksen markkinaoikeuteen, mutta tämä ei Wirénin mukaan estä suunnittelun jatkamista.

Kunnanviraston tontille on tarkoitus rakennuttaa kolmesta rakennusmassasta koostuva kokonaisuus, jossa kaikki tilat ovat yhteydessä toisiinsa. Terveysaseman lisäksi siihen on tarkoitus tehdä ainakin kuntouttava vuodeosasto ja tehostetun palveluasumisen yksikkö.

– Kaikki on tarkoitus tehdä yhdellä kertaa niin, että uusiin tiloihin päästään vuoden 2019 alussa, Wirén kertoo.

Toiminta nykyisellä terveysasemalla jatkuu uuden rakennuksen valmistumiseen asti. Sen jälkeen nykyinen rakennus puretaan ja sen alue muutetaan parkkipaikoiksi.

Ennen kaupan hyväksymistä Hattulassa kummasteltiin muun muassa sitä, miksi Pihlajalinna haluaa 1,5 hehtaarin suuruisen alueen, kun terveysasemalle riittäisi pienempikin.

Wirén kertoo, että koko alueen osto oli tarpeen, jotta rakennusoikeutta on riittävästi. Uudisrakennuksesta tulee 4 000-6 000 kerrosneliömetrin suuruinen riippuen siitä, mitä kaikkia palveluita sen yhteyteen päätetään tuoda.

– Olemme käyneet esittelemässä suunnitelmia muun muassa Hattulan seurakunnalle, jonka tilat ovat tällä hetkellä hajallaan eri puolilla Hattulaa. Samoin esimerkiksi kunnan toimintaa ja myöhemmin maakunnan järjestämiä sosiaalipalveluja voisi tulla samaan yhteyteen, Wirén kertoo.

Hyvinvointikeskuksen hintahaarukka on Wirénin arvion mukaan 10–15 miljoonaa euroa riippuen siitä, minkä kokoinen rakennuksesta tulee.

Wirén kertoo, että myös alueen vuokraaminen pitkällä sopimuksella olisi voinut Pihlajalinnan näkökulmasta tulla kyseeseen ostamisen vaihtoehtona, mutta silloin kunnan olisi pitänyt maksaa rakennusten purkukustannukset. HÄSA

 

Juttua päivitetty 17.3. 2017 kello 14.12. Alun perin jutussa oli virheellistä tietoa terveysaseman rakennuttajasta.

Päivän lehti

27.5.2020