fbpx
Kanta-Häme

Samansukupuolisten parien kilpatanssin Euroopan mestaruuskilpailut pidetään viikonloppuna

Useita mitaleja kilpatanssin Euroopan mestaruuskilpailuissa voittanut Piia Korpi ja hänen parinsa Santra Rinne pääsevät kilpailemaan ensimmäistä kertaa Suomessa tänä viikonloppuna.

Samansukupuolisten parien kilpatanssin EM-kilpailut järjestetään Eurogames- tapahtumassa Helsinki Pride-viikon yhteydessä. Suomen Tanssiurheiluliiton kilpailuihin samaa sukupuolta olevilla pareilla ei ole asiaa.

Samansukupuoliset parit voivat kilpailla European Same-Sex Dancing Association, eli ESSDA:n kilpailuissa.

Korpi ja Rinne kilpailevat ulkomailla järjestön kilpailuissa useita kertoja vuodessa. Parhaan tanssiterän saavuttaminsen kannalta tiheämpi kilpailumahdollisuus olisi kuitenkin hyödyksi. 

– Ulkomailla kilpaileminen ei sinänsä haittaa, koska olemme saaneet niin upeita kokemuksia kilpailumatkoilta, mutta kilpailurutiinin syntymisen kannalta tämä on huono tilanne. Kisojen välillä on joskus liian pitkä aika, Korpi kertoo.

Korven ja Rinteen 10-vuotisen kilpailu-uran parhaat saavutukset ovat 10-tanssin MM-hopea vuodelta 2014 ja latinalaistanssien EM-hopea vuodelta 2014. Viime vuosina he ovat keskittyneet latinalaistansseihin.

Suomen Tanssiurheiluliiton säännöt tulevat kansainväliseltä kattojärjestö World Dancesport Federationilta, eli WDSF:lta. Sääntöjen mukaan “kilpatanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostavat mies ja nainen”. Paritanssissa on kaksi roolia: toinen vie, toinen seuraa. WDSF:n sääntöjen mukaan mies vie ja nainen seuraa.

ESSDA:n säännöissä tällaista määräystä ei ole, vaan parit saavat itse päättää kumpi vie. Viejä voi myös vaihtua kesken tanssin.

– Sukupuolinen ilmaisu on vapaampaa ESSDA:n säännöissä, Korpi sanoo.

Korven mukaan seksuaalivähemmistöjen keskuudessa on erilaisia näkemyksiä siitä, pitäisikö järjestöjen lähentyä toisiaan.

Kaikki eivät haluakaan integroitua ns. valtavirtakulttuurin, mutta Korven mukaan useimmat kilpailumielessä tosissaan harjoittelevat parit haluaisivat kilpailla yleisissä sarjoissa.

Korven mukaan Suomen Tanssiurheiluliitto suhtautuu positiivisesti samansukupuolisiin kilpailijoihin, mutta se ei pysty muuttamaan sääntöjä oma-aloitteisesti.

– Poikkeusluvalla osallistuminen voisi olla ainakin toistaiseksi realistisempi vaihtoehto kuin sääntöjen uudelleen kirjoittaminen, Korpi sanoo.

Korven mukaan kilpatanssisäännöt ovat kuitenkin melko tyypillinen esimerkki urheilumaailman asenneilmastosta ja valtarakenteista.

– Avointa homofobiaa ei välttämättä esiinny, mutta oletus siitä, että kaikki sopivat perinteisiin sukupuolirooleihin elää vahvana, Korpi sanoo.

Vuodesta 1992 järjestetty Eurogames on suurin seksuaalivähemmistöille suunnattu urheilutapahtuma. Tänä vuonna se järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa. Korpi ja Rinne olivat pitkään Suomen ainoa samansukupuolinen kilpatanssipari.

Nyt Eurogamesin tanssikisoihin osallistuu heidän lisäkseen viisi suomalaisparia, kaikki parin omia valmennettavia. Yhteensä kisoihin osallistuu 80 paria.

– Harrastajamäärä on selvästi kasvussa. Meidän vetämillä alkeiskursseilla on kymmeniä pareja, Korpi kertoo.

Pariskunnan päätavoite on kulta ensi vuonna Miami Beachilla järjestettävissä maailmanmestaruuskilpailuissa. Myös tämän viikon kilpailuista on tavoitteena mahdollisimman kirkas mitali.

– Kultaa lähdetään hakemaan, mutta yhtä tärkeää on nauttia tanssista, kun kerrankin pääsemme kilpailemaan kotona, Korpi sanoo. HÄSA

Menot