Kanta-Häme

Samat asiat eri paketissa

Oulun poliittiset asetelmat poikkeavat melkoisesti Hämeenlinnassa. Keskusta on suurin ryhmä, mutta sitten tulevat lähes tasavahvoina kokoomus, vasemmistoliitto, SDP, perussuomalaiset ja vielä vihreätkin.

– Meillä on useita lähes samankokoisia ryhmiä. Se on johtanut siihen, että ratkaisut tulee aina löytää neuvottelujen kautta. Mikään ryhmä ei Oulussa pysty dominoimaan, maanantaina Hämeenlinnan kaupunginjohtajaksi valittu Timo Kenakkala kertoo.

Siinä mielessä Hämeenlinnan kolmen vahvan ryhmittymän muodostama tilanne ei ole uusi.

Hän on hyvin tyytyväinen valintaansa, mutta ei ole ehtinyt vielä selvittää tarkalleen, missä vaiheessa pystyy Oulusta irrottautumaan.

– Lokakuu on tavoitteena, mutta keskustelut työnantajan kanssa ovat vielä käymättä.

Sote ei ole outoa

Huomio kiinnittyy siihen, että Kenakkala vastaa Oulun apulaiskaupunginjohtajana suurin piirtein samasta toimialueesta kuin Juha Isosuo Hämeenlinnassa. Molemmilla on vastuualueenaan yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut sekä liikelaitokset.

– Työnjaosta ei tietenkään ole vielä ehditty puhua, mutta kaupungin hallintosääntöhän määrittää, että ainakin taloudesta kokonaisvastuu kuuluu kaupunginjohtajalle.

Kenakkala muistuttaa olleensa vastuussa sosiaali- ja terveyssektorista ja myös opetuspalveluista, kun hänen kollegansa Päivi Laajala siirtyi Oulun apulaiskaupunginjohtajan töistä valtiovarainministeriöön.

– Silloin hoidin myös hänen vastuualuettaan, joten ummikko en ole sote-asioissakaan.

Talouskin tuttua

Myös kuntien talousongelmat ovat samantyyppisiä kaikkialla Suomessa, joten talouden tasapainottaminen ei ole uutta ja outoa.

– Kuntasektorilla ollaan samassa veneessä ympäri maan. Tasapainottamisessa kannattaa käydä läpi myös kaupungin tulopuolta. Miten lisätä työpaikkojen määrää ja realisoida omaisuutta.

Pitkään yritysjohtajana toiminut Kenakkala muistuttaakin, että laakereillaan ei voi jäädä makaamaan, vaan elinkeinoja on kehitettävä koko ajan.

Oulussa on käyty läpi kaksi kierrosta kuntaliitoksia. Niiden seurauksena Oulusta on tullut Suomen viidenneksi suurin kaupunki.

Kuntarakenteen muutoksissa hän uskoo yhteisten neuvottelujen ja keskustelujen voimaan seudun yhteisen tahtotilan löytämiseksi.

– Tärkeintä on muistaa, että kysymys on palvelujen järjestämisestä.

Vene pysyy Oulussa

Purjehdusta harrastavilta Kenakkaloilta jää vene Ouluun ainakin alkuvaiheessa.

– Ei sitä Vanajavedelle voi tuoda, emmekä ole niin intohimoisesti purjehtineet, että keväästä syksyyn olisimme merellä. Kesälomilla olemme lähinnä käyneet purjehtimassa.

Vaimonsa Anitan kanssa hän sanoo käyneensä neuvottelut mahdollisesta paikkakunnanvaihdoksesta jo aikaisemmin.

Vannoutuneesta Kärppien kannattajasta tuskin tulee HPK:n ykkösfania, vaikka pääseekin isännöimään kaupungin aitiota jäähallissa.

Diplomaattisesti Kenakkala kuitenkin toteaa arvostavansa HPK:n hyvää työtä isojen suurkaupunkiseurojen puristuksessa. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic