Kanta-Häme Forssa

Sami Norr edistää forssalaisnuorten kulttuurielämää ja vaikutusmahdollisuuksia monella saralla – Kulttuuripalkinnon arvoisesti

Forssan kulttuuripalkinto jaettiin tänä vuonna nuorten kulttuurille yleisön nimeämistä ehdokkaista.
Forssan nuorten kulttuuripalkinnon saajaksi oli yli 20 ehdokasta. Sami Norria ehdotettiin omana itsenään, mutta ehdotuksia tuli myös monesta tahosta, jonka toiminnassa Norr on mukana. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan nuorten kulttuuripalkinnon saajaksi oli yli 20 ehdokasta. Sami Norria ehdotettiin omana itsenään, mutta ehdotuksia tuli myös monesta tahosta, jonka toiminnassa Norr on mukana. Kuva: Tapio Tuomela

– Jos joskus ehtisi käydä kotona muutakin kuin nukkumassa.

Forssalainen, yhteislyseossa abivuotta opiskeleva 18-vuotias Sami Norr virnistää heittonsa päälle. Aktiivinen elämäntapa on hänelle tietoinen valinta. Mukanaolo, tekeminen ja asioihin vaikuttaminen ovat mieluisaa puuhaa, vaikka tunteja soisi olevan vuorokaudessa lisää.

Viime vuonna Norr piti Forssan itsenäisyyspäiväjuhlassa puheen nuorisovaltuuston (nuva) puheenjohtajan ominaisuudessa. Myös tänä vuonna hän puhui Tölön koululla järjestetyssä juhlassa – tällä kertaa kiitospuheen. Norr palkittiin Forssan tämänvuotisella kulttuuripalkinnolla.

– En olisi ikipäivänä osannut ajatella, että olisin ehdolla moiseen palkintoon, saati sitä saamassa. Meillä on paljon tekijöitä ja tahoja, jotka edistävät nuorten kulttuuria Forssassa.

Palkinnon saaja valittiin yleisön lähettämistä ehdotuksista. Kuntalaiset nimesivät raadin arvioitavaksi kaikkiaan 22 ehdotusta. Raati perusteli Norrin valintaa tämän aktiivisuudella. Monet yhteisöistä, joissa Norr on mukana, olivat mukana kuntalaisten nimeämissä ehdokkaissa.

Norr on tosiaan vaikuttamassa forssalaisnuorten elinympäristöön ja kulttuurielämään monella saralla. Ikätoverit tietävät Norrin vaikuttamiskanavista parhaiten juuri nuorisovaltuuston, jossa hän on mukana toista kautta.

– Ensimmäisen kauden olin mukana jäsenenä, toisen, pian päättyvän, puheenjohtajana. Olemme toimineet monessa asiassa tienraivaajina ja hakeneet nuvalle paikkaa kaupungin hallinnossa. Asiat ovat menossa parempaan suuntaan, ja vuodenvaihteessa aloittava uusi nuorisovaltuusto on toivottavasti entistä näkyvämpi toimija.

Norr ja muut nuorisovaltuutetut ovat kiertäneet kouluissa esittelemässä itseään ja nuvan toimintaa. Pyrkimyksenä on ollut madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä nuvalaisiin.

– Aika vähän meitä edelleen vedetään hihasta, siinä on vielä tekemistä. Nuoret ehkä tietävät, että nuva on olemassa, mutta eivät, mihin kaikkeen sitä kautta voisi vaikuttaa.

Moni on kysynyt, nähdäänkö Norr ehdolla kuntavaaleissa. Se on täysin mahdollista.

”Suurelle yleisölle” Norr on ehkä vielä tutumpi kahdestakin paikasta: partio- ja teatteritoiminnasta. Forssan partiolaisissa Norr toimii sekä lippukunnan hallitustehtävissä että sudenpenturyhmän johtajana. Ryhmässä on neljätoista 1.–2.-luokkalaista lasta.

Forssan teatteriinkin Norr lipui partiotoiminnan kautta. Kipinä lavalle heräsi narikkavuoroissa päivystäessä, ja ensiesiintymisensä hän teki lastennäytelmä Pinokkiossa pari vuotta sitten.

Alkuvuonna Norr otti haltuun isomman roolin Pikku Spotissa esitetyssä Jäähyväiset Pamela Anderssonille -produktiossa.

– Näytelmä on kahden nuoren miehen kasvutarina, ja minä olin niistä toinen, Norr kuvailee.

Näyttelemisen ohella Norr on teatterissa kiinnostunut myös valo- ja äänitekniikasta.

Lista ei lopu tähän. Norr on kaiken edellä mainitun lisäksi aktiivinen myös seurakunnan nuorisotyössä. Oman rippileirinsä jälkeen hän kouluttautui isoseksi. Nyt takana on viisi rippileiriä isosena ja yksi leiriavustajana.

– Olen monessa mukana, koska haluan olla osaltani luomassa tästä parempaa paikkaa ja mielekästä elinympäristöä. Kaikkien tahojen olisi tärkeää miettiä, miten nuoret saadaan voimaan paremmin. HÄSA

Päivän lehti

29.1.2020