fbpx
Kanta-Häme

Sami Sulkko siirtyy Forssasta Riihimäelle

Soraääniä ei kuultu, kun Riihimäen kaupunginvaltuusto siunasi Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkosta Riihimäelle uuden kaupunginjohtajan.

Yksimielistä valintaa ei sentään päästy tekemään, mutta Sami Sulkko keräsi suljetussa lippuvaalissa 31 ääntä, Riihimäen hallintojohtaja Jussi Savola yhdeksän ja Riihimäen Tilat ja Kehitys -yhtiön toimitusjohtaja Mika Herpiö kolme.

Salaperäisyys, nimen salaaminen ja mustan hevosen arvuuttelu jäivät hakuvaiheen mausteeksi. Sulkko selittää halunneensa punnita tarkkaan ennen kuin antoi itseään kyselleelle valintatyöryhmälle suostumuksensa.

Sami Sulkko nousi Riihimäellä kaupunginjohtajaehdokkaiden listalle, kun valintatyöryhmä ja kärkipoliitikot ottivat häneen yhteyttä ja kysyivät halukkuutta ottaa Seppo Keskiruokaselta marraskuussa vapautuvan paikan.

Tilanne oli entuudestaan tuttu miehelle, jonka Punkaharju houkutteli vastaavalla tavalla Sulkavalta. Tällä kertaa vaakakupeissa olivat Forssa ja Riihimäki.

– Riihimäki on elinvoimainen ja erinomaisella Helsinki–Hämeenlinna–Tampere kasvukäytävällä. Haasteena on luoda paikkakunnasta asukkaita, yrityksiä ja siis verotuloja houkutteleva. On saatava näkyvyyttä, kun kilpaillaan etelän kasvukeskusten sarjassa, pohtii Sami Sulkko tulevasta työkentästään.

Kovien talouspaineiden ja elinvoimaansa menettävän Forssan kärkimies kiittää Riihimäkeä dynaamisesta otteesta, jolla elinkeinopolitiikkaa hoidetaan. Kuntakentässä riittää paikkakuntia, joilla ei ole vielä herätty nykyhetkeen ja ympäröivän maailman muutoksiin.

– Elinkeinoelämän hoito ei enää voi olla pelkkää neuvontaa ja tonttipolitiikkaa. On luotava strategisia kumppanuuksia sekä kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä. Kunnan elinkeinopolitiikassa korostuu PR-työn merkitys.

Sulkko sanoo tuntevansa vain pintapuolisesti Riihimäen seutukunnan asioita. Forssan ja Riihimäen etäisyys ei ole pitkä, mutta päivittäinen kanssakäyminen on kuitenkin vähäistä. Edessä on perusteellinen tutustuminen uuteen seutukuntaan ennen kuin mies siirtyy näillä näkymin 10. lokakuuta uuteen kotikaupunkiin.

– Riihimäellä on helmiä, kuten Ekokemin Kiertotalouskylä, Sako, Würth, Valio, Kumera ja moni muu kasvuyritys, jotka luovat hyvän potentiaalin vahvaan kasvuun.

Ero Forssan tilanteeseen on selvä. Vuoden 2008 jälkeen Forssa on menettänyt 1 500 työpaikkaa eikä paikkakunnan elinkeinoelämä ole lähtenyt nousuun. Tuorein mahdollinen isku on sote-ratkaisu, joka uhkaa ajaa alas sairaalan ja viedä paikkakunnalta korkeasti koulutettujen työpaikkoja.

– Forssan seudulla on keskitytty liikaa oman alueen sisäisiin suhteisiin ja toimintohin. Yksityisellä puolella on vahvaa kehitystä, mutta julkisen sektorin puolella toimintamallien ja rakenteiden muutoksiin on panostettu liian vähän. Jos väestötappio jatkuu, on pelättävissä, että eteenpäin mennään kriisin kautta.

– Olen vuosien varrella huomannut, ettei kaupungin johtaminen onnistu, jollei itse asu paikkakunnalla. Siksi muutan ja siirrän kirjat pian jo aloittaessani Riihimäelle. Muita perheen järjestelyjä helpottaa lyhyt välimatka Forssan ja Riihimäen välillä.

Sami Sulkon vaimo Heidi työskentelee seurakuntapastorina Forssassa.

HÄSA

Menot