Kanta-Häme Hämeenlinna

Samuli Edelmann saapuu perjantaina Verkatehtaalle esittämään uunituoreen levynsä kappaleita

Samuli Edelmann esittää perjantaina Verkatehtaalla huippukokoonpanon kanssa uuden Vaiheet II -levyn kappaleita, jotka ovat hänen edesmenneen isänsä Toni Edelmannin käsialaa.
Samuli Edelmann esiintyy huomenna Verkatehtaalla pianisti Matti Paadelman (vas.) ja saksofonisti Jukka Perkon kanssa. Kokoonpano soittaa Edelmannin reilu viikko sitten ilmestyneen Vaiheet II -levyn kappaleita. Kuva: x
Samuli Edelmann esiintyy huomenna Verkatehtaalla pianisti Matti Paadelman (vas.) ja saksofonisti Jukka Perkon kanssa. Kokoonpano soittaa Edelmannin reilu viikko sitten ilmestyneen Vaiheet II -levyn kappaleita. Kuva: Juha Mustonen

Vuonna 1997 Samuli Edelmann oli myynyt kulta- ja platinalevyjä, kun hän julkaisi linjastaan poikkeavan levyn, joka kantoi nimeä Vaiheet.

Vaiheet koostui hänen isänsä Toni Edelmannin lauluista, jotka hän oli säveltänyt eurooppalaisten runoilijoiden ja kirjailijoiden teoksiin.

Levystä muodostui tuolloin merkkipaalu, jolle on kyselty jatko-osaa pitkään.

– Ehdin suunnitella toistakymmentä vuotta Vaiheet II:sta. Juttelimme tuottaja Leri Leskisen kanssa joka vuosi, että nyt aletaan tehdä, mutta aina me puhuimme itsemme kulmaan. Se tuntui niin isolta ja massiiviselta teokselta tarttua. Vaiheet ykkönen oli meille niin tärkeä levy, Samuli Edelmann muistelee.

Hän kuvailee, että tietyllä tapaa he väsähtivät vuoren edessä.

Kunnes tuottaja Pete Eklund ehdotti riisutumpaa lähestymiskulmaa uudelle levylle.

– Hän ehdotti, että jos levyn keskiössä olisivatkin Tonin laulut, Jukka Perkon saksofoni ja Matti Paadelman piano. Silloin kaikki muuttui. Vapautui valtavasti energiaa ja levyn työstäminen alkoi.

Perjantaina tämä sama ydinryhmä soittaa Verkatehtaalla uuden päivänvalon saaneita kappaleita.

Kappaleet valikoituivat levylle täysin vaistonvaraisesti

Uuden levyn kappaleet Samuli Edelmann kertoo valinneensa ”täysin vaistonvaraisesti”, sillä valinnanvaraa oli kymmenistä kappaleista.

– Käyn musiikin kautta isäni kanssa ikuista dialogia.

Toni Edelmann menehtyi äkillisesti sairaskohtaukseen vuonna 2017. Hän ei valitettavasti ehtinyt kuulla valmista levyä ennen menehtymistään.

Samuli Edelmann kuvailee isänsä sävellysten olevan yhtä ajattomia kuin runot, joihin hän ne teki.

Toni Edelmann sävelsi muun muassa Pablo Nerudan, Johann Goethen ja William Shakespearen tekstejä.

– Toni oli säveltäjänä hyvin omalaatuinen. Uskon, että sen takia hänen laulunsakin kestävät aikaa niin hyvin.

Samuli kasvoi isän musiikin keskellä

Samuli Edelmann muistelee eläneen koko lapsuutensa isänsä musiikin ympäröimänä, ja siksi kaikilla kappaleilla on ollut hänelle oma iso merkityksensä.

– Elin upeiden teosten syntyprosessien keskellä, joka oli hyvin jännittävää ja myös hauskaa aikaa. Muistan tarkasti muun muassa sen, kun hän työskenteli Herman Hessen Lasihelmipelin parissa.

Uusi Vaiheet-levy on ollut Edelmannille myös perheprojekti, sillä sitä ovat olleet tekemässä kaikki Tonin lapset sekä Samulin äiti Marja-Leena Kouki. Myös Samulin tytär Venla laulaa levyllä.

– Se oli kaunista ja kaikin puolin tärkeää, Edelmann toteaa.

”Uusi Vaiheet-levy tulossa 20 vuoden kuluttua”

Verkatehtaalla on perjantaina luvassa tunteellinen ilta.

Edelmann kuitenkin lisää, että on hyvin vaikeaa kertoa etukäteen, millaiseksi konsertti loppupeleissä muodostuu. Hänen kokoonpanonsa koostuu niin taitavista muusikoista, että aikaisemmat konsertit ovat olleet keskenään hyvin erilaisia.

– En voi kuin rakastaa tätä, että pääsen kiertämään ja esiintymään näin hienojen muusikkojen ja sivistävien ihmisten kanssa.

Kaiken keskellä Samuli Edelmann työstää jo uutta musiikkia Suora lähetys -yhtyeen kanssa. Tulevan levyn tuottaa Simo ”Jurek” Reunamäki.

Eikä Vaiheet III -levyäkään unohdeta.

– Olemme suunnitelleet julkaisevamme seuraavan Vaiheet-levyn 20 vuoden kuluttua. Päivämäärää ei tosin ole vielä lyöty lukkoon, Edelmann nauraa.

Samuli Edelmann Verkatehtaalla perjantaina 25.10. kello 19.