Kanta-Häme

Samuli Laulumaa Hämeenlinnan vankilan johtajaksi

Hämeenlinnan vankilan johtajaksi on valittu kasvatustieteen ja oikeustieteen maisteri Samuli Laulumaa, 38. Hän aloittaa virassa 1.3. eli lauantaina. Laulumaa asuu Hämeenlinnassa.

Hän on toiminut rikosseuraamusalan tehtävissä vuodesta 2000 muun muassa Pyhäselän ja Vantaan vankiloiden johtajana sekä Vanajan vankilan avovankilaosaston johtajana. Lisäksi hän on ollut Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen henkilöstöpäällikkönä.

Hämeenlinnan vankilan määräaikaisena johtajana hän toimi toukokuusta 2011 viime vuoden elokuuhun. Sen jälkeen hän oli virkamiesvaihdossa hallinto-oikeudessa.

Yksi viimeisistä vallesmanneista

Laulumaa oli vuonna 2006 Lapissa yksi Suomen viimeisistä nimismiehistä. Nimismiesten tehtävät lakkautettiin yhden poliisihallinnon uudistuksen yhteydessä. Sen jälkeen uudistuksia on ollut useita.

Oman tehtävänsä ohella Laulumaa teki pohjatyön vankilalaitoksen luokituksen kehittämiseksi. Työ jatkuu edelleen rikosseuraamuslaitoksessa. Työssä selvitetään vartijoiden määrän sopivuutta vankiainekseen ja vankilan olosuhteisiin.

Samuli Laulumaa seuraa tehtävässään Tuomo Kärjenmäkeä, joka siirrettiin Turkuun rikosseuraamuslaitoksen valtakunnallisen täytäntöönpanoyksikön erityisasiantuntijaksi.

Kärjenmäen toimiminen Hämeenlinnan vankilan johtajana kävi mahdottomaksi henkilöstön kanssa syntyneiden ristiriitojen vuoksi. Puolin ja toisin tehtiin rikosilmoituksia. Kärjenmäki tuomittiin Hämeenlinnan käräjillä sakkoihin työsyrjinnästä sekä virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Turun hovioikeus kumosi pääosan tuomiosta ja Kärjenmäki sai sakkoja vain tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020