Kanta-Häme

Sanna Marin evästää hämeenlinnalaisia: Puheenjohtaja ei ole valtuuston tähti

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin (sd.) on kerännyt pitkin syksyä mielipideosastoilla ja sosiaalisessa mediassa kiitosta jämptistä johtamistyylistään. Nyt Marin kertoo, millainen on hyvä puheenjohtaja ja mikä marraskuisessa ratikkakeskustelussa häntä risoi.

Tampereen kaupunginvaltuusto päätyi kaupunkiin rakennettavan raitiotien kannalle kuuden tunnin maratonistunnon jälkeen 7.11. Asia oli ollut valtuutettujen käsiteltävänä jo kaksi viikkoa aiemmin, mutta tuolloin asia jäi pöydälle.

Molemmissa kokouksissa kokouksen tähtenä loisti valtuuston 30-vuotias puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin (sd.). Marin keräsi kiitosta erityisesti jämäkästä tyylistään, jonka ansiosta polveileva keskustelu lopulta pysyi oikeilla urillaan.

Meinasiko ratikkavaltuustossa mennä missään vaiheessa hermo, puheenjohtaja Sanna Marin?
– Itselläni ei mennyt hermo missään vaiheessa. Olin kuullut etukäteen huhua, että marraskuun kokousta haluttaisiin tahallaan pitkittää. Kun tiesin tämän ja huomasin, että samat henkilöt käyttävät useita puheenvuoroja peräjälkeen, aloin huomauttaa asiasta. Kyse on tasapainottelusta sen suhteen, että kokous on sujuvaa ja asiallista, toisaalta täytyy muistaa, että valtuutetuilla on puheoikeus käsiteltävässä asiassa. Pyrin ohjaamaan keskustelua niin, ettei se venyisi yöhön asti. Lopulta saimme kokouksen päättymään noin kello 23 aikaan.

Mitkä ovat hyvän puheenjohtajan tärkeimmät ominaisuudet?
– Puheenjohtajan on tärkeä oivaltaa, että hänen tehtävänsä on mahdollistaa omalla toiminnallaan demokratian toteutuminen valtuustosalissa. Valtuuston kokous on valtuutettujen areena osallistua asian käsittelyyn ja saada omat esitykset käsittelyyn, jos niitä on kannatettu. Valtuuston kokous ei ole puheenjohtajan näyttämö. Idea ei ole se, että yrittää olla erityisen jämäkkä tai tiukka.

Kuusi vinkkiä uudelle puheenjohtajalle:
1. Puheenjohtajan on tunnettava valtuuston työskentelyä koskeva lainsäädäntö, ja se, mitä kaupungin johtosäännöissä sanotaan valtuuston työskentelystä.

2. Nojaa asiantuntijatietoon, joka on kokouksissa läsnä – siis sihteeristöön ja kaupunginlakimieheen. He tuntevat kokousmenettelyn hyvin.

3. Puheenjohtajan kannattaa olla aina rauhallisempi ja asiallisempi kuin rivivaltuutettujen. Hyvä tahto kantaa aika pitkälle. 

4. Puheenjohtajalla on valtuuston jäsenenä oikeus käyttää puheenvuoroja siinä, missä muillakin valtuutetuilla. Itse en toimi näin. Uskon, että valtuutetut arvostavat sitä, että toimin siinä roolissa, johon minut on valittu.

5. Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa asioiden käsittelyä ja pitää huolta järjestyksestä valtuuston kokouksessa. Puheenjohtajan on tärkeä ymmärtää, että hän toimii valtuuston luottamuksella. Uuteen kuntalakiin onkin otettu mukaan säännös, joka mahdollistaa valtuuston puheenjohtajiston erottamisen kesken toimikauden.

6. Puheenjohtaja ei voi miellyttää kaikkia. Hänen tehtävänään on olla reilu ja kohdella valtuutettuja tasapuolisesti ja samoin pelisäännöin.

 

Valta vaihtuu Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa tänään keskiviikkona 7.12., kun nykyinen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) siirtyy rivivaltuutetuksi ja Sari Myllykangas (sd.) siirtyy puikkoihin.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic