Kanta-Häme Forssa

Sanni Grahn-Laasonen odottaa toista lastaan, vauva syntyy loppuvuodesta – "Tämä on ihana ja toivottu asia"

Kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.): "Olen suuresti onnellinen ja kiitollinen siitä, että saamme kokea tämän vielä kerran."
Kokoomuksen forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ei aio jättää työntekoa kokonaan äitiyslomallakaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kokoomuksen forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen ei aio jättää työntekoa kokonaan äitiyslomallakaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) odottaa toista lastaan. Vauva syntyy loppuvuodesta.

– Olen suuresti onnellinen ja kiitollinen siitä, että saamme kokea tämän vielä kerran. Tämä on ihana ja toivottu asia, hän iloitsee.

37-vuotiaan Grahn-Laasosen ja hänen puolisonsa Arttu Laasosen esikoislapsi on seitsemänvuotias Sylvia.

– Hänkin odottaa vauvaa malttamattomana ja on tosi innostunut asiasta. Sylvia on jo harjoitellut isosiskotaitoja seitsemänkuisen serkkutytön eli veljeni esikoisen kanssa.

Äitiyslomalla kevätistuntokauden

Näillä näkymin Grahn-Laasonen on äitiyslomalla kevätistuntokauden ja palaa eduskuntaan syksyllä 2021.

Hän ei aio jättää työntekoa kokonaan vauvalomallakaan.

– Voin käydä välillä äänestämässä ja kokouksissa. Niin tein Sylviankin kohdalla. Sylvia myös kulki mukana kesäteattereissa, kaikenlaisissa tapahtumissa ja joskus kokouksissakin.

– Ensimmäisen lapsen kanssa jännitin, miten eduskuntatyön ja lapsiperhearjen yhteensovittaminen sujuu. Nyt tiedän, että se onnistuu, sillä en joudu kantamaan vastuuta yksin. On suuri etuoikeus, että minulla on osallistuva mies ja lapsilla aktiiviset isovanhemmat, joiden avulla pystyn tekemään töitä myös äitiysloman aikana.

Kansanedustajilla ei ole sijaisia, joten eduskuntaan ei nosteta varakansanedustajia paikkaamaan kansanedustajien äitiyslomia tai muita tilapäisiä vapaita.

 Talousvaliokunnan nuijan varteen

Syksyllä 2021 Grahn-Laasonen aloittaa pätkäkautensa eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana. Tehtävä on jaettu puoliksi eli kahdeksi kahden vuoden pestiksi nykyisen puheenjohtajan Juhana Vartiaisen (kok.) ja Grahn-Laasosen kesken.

– Pidän sitä hienona mahdollisuutena palata heti suuriin saappaisiin. Se on painava ja vastuullinen tehtävä, kun koronan jälkiä ja talouskriisiä hoidetaan. Ajattelin käyttää äitiyslomaa myös siihen valmistautumiseen, Grahn-Laasonen sanoo.

Sanni Grahn-Laasosen mielestä vanhemmuuden kustannukset eivät saisi enää kaatua äidin työnantajalle.

Maailman parhaat turvaverkot

Hän toivoo, että ihmiset rohkaistuisivat perustamaan perhettä hyvinkin erilaisissa elämänvaiheissa ja -tilanteissa.

– Tuntuu, että nuoret ihmiset asettavat riman kovin korkealle siinä, mitä kaikkea siinä vaiheessa pitäisi jo olla valmiina. Suomen pitää onnistua lisäämään tulevaisuudenuskoa, että arki kantaa, vaikkei olisi vakituista työpaikkaa tai omakotitaloa.

– Meillä on Suomessa varmasti maailman parhaat turvaverkot lapsiperheille.

”Kustannukset kokonaan yhteiskunnalle”

Parantamisen varaakin löytyy, Grahn-Laasonen toteaa, kauan kaivatusta perhevapaauudistuksesta lähtien.

– Vanhemmuuden kustannukset eivät saisi enää kaatua äidin työnantajalle. Ne pitäisi siirtää kokonaan yhteiskunnalle.

Hän haluaisi myös muun muassa lisätä varhaiskasvatuksen joustavuutta ja parantaa hedelmöityshoitojen saatavuutta lapsettomuudesta kärsiville.

– Työllisyydelläkin on asiantuntijoiden mukaan selvä yhteys syntyvyyteen, eli työelämän ulkopuolelle ja syrjään jääminen ennustaa lapsettomuutta. Työllisyys on myös parasta lääkettä lapsiperheköyhyyteen.

Perhe-elämää koskevaa yleistä asenneilmastoakin voisi Grahn-Laasosen mielestä joiltain osin tarkistaa.

– Lapsiperhearjesta pitäisi puhua nätimmin. Se tuo kuitenkin niin paljon merkityksellisyyttä ja ilon hetkiä elämään.

Poltetta politiikkaan riittää yhä

Grahn-Laasonen aikoo asettua tuttuun tapaan ehdolle seuraavissakin kunta- ja eduskuntavaaleissa.

– Minulla on todella kova polte jatkaa politiikassa ja yhdistää työ- ja perhe-elämä niin kuin tähänkin asti, hän vakuuttaa.

– Koen, että viiden vuoden ministerivastuun jälkeen olen elänyt tietynlaista uudistumisen kautta. Olen käyttänyt vapautunutta aikaa muun muassa uuden oppimiseen. Paikallispolitiikassa olen nyt koko ajan täysillä mukana, ja jatkossa maakunnallisetkin tehtävät kiinnostaisivat. HÄSA

Päivän lehti

13.7.2020