fbpx
Kanta-Häme

Santamäen kartano kaupan Lopella

Santamäen kartano Lopen Launosten kylällä on myytävänä. Kyseessä on arkkitehti H.R. Helinin suunnittelema ja 1894 rakennettu päärakennus, jota nykyään asuu Wetterhoff-säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen perheineen.

Peräti 16 huoneen, viiden kylpyhuoneen kartanorakennuksen hinta on 2,3 miljoonaa euroa.

Kartanoalue koostuu kolmesta päärakennuksesta, joista vanhin on 1700-1800 -luvuilla rakennettu ja uusin vuonna 1920 arkkitehti Yrjö Sadeniemen piirustusten mukaan.

Vanhin rakennus toimi työväen asuntona, kunnes myytiin 1990-luvun lopulla asuntokäyttöön. Tuolloin taloon muutti taiteilija Seppo Tamminen, jonka tytär perheineen asuu nyt talossa kahden muun perheen kanssa.

Uudessa päärakennuksessa asuu Martti Paloheimo.

Santamäen kartano on osa Launosten kartanon eli Seppälän säteriratsutilan kantatilaa. Santamäen kartanon historia kietoutuu Paloheimon suvun historiaan. Hjalmar Gabriel Brander (Paloheimo) meni naimisiin kartanon tyttären. Elin Hernbergin kanssa ja osti kartanon. Kun H.G. Paloheimo jäätyään kahdesti leskeksi avioitui Kormun kartanon tyttären Ida Anderssonin kanssa, myös Kormun kartano siirtyi Paloheimon omistukseen. Kartanolla oli noin 6 000 hehtaaria maata.

Santamäen kartanon maille hankittiin yksiraaminen sahalaitos, josta Paloheimon sahateollisuus sai alkunsa. Kartanon tarpeisiin perustettu tiilenvalmistus laajeni yhtiöksi ja tiilitehtaiksi. HÄSA

Menot