Kanta-Häme

Säpinä tarjoaa seuraa ja tekemistä

Säpinä kuulostaa joltain äänekkäältä, mutta Pappilanniemessä sijaitsevassa Säpinässä on rento ja rauhallinen tunnelma. Kyseessä on kehitysvammaisten päivätoimintakeskus, joka on vuoden alusta toiminut uusissa tiloissa kunnan ja seurakunnan virastojen naapurissa.

Pekolassa vanhempiensa kanssa asuva Sanna Vähäjylkkä käy Säpinässä viitenä päivänä viikossa. Hän sanoo, että uusi paikka on kaikin puolin parempi kuin vanha.

Ensinnäkin tilaa on paljon enemmän, eli kaikkien ei tarvitse tehdä samoja asioita, ja välillä pääsee omaan rauhaan rentoutumaan.

– Meidän ohjaajien kannalta parasta on se, että nyt voimme ottaa asiakkaat paljon paremmin huomioon yksilöinä. Voimme keskittyä jokaisen omiin vahvuuksiin, kun kaikkien ei ole pakko olla samassa paikassa samaan aikaan, kertoo Laura Karppanen, joka on yksi Säpinän neljästä päivätoiminnan ohjaajasta

Säpinässä käy tällä hetkellä viitisentoista kehitysvammaista, joista suurin osa asuu Juteinikodin palvelukeskuksessa Parolassa. Osa tulee Säpinään kotoaan tai muista palvelukeskuksista. Kaikki eivät ole mukana joka päivä, vaan esimerkiksi kahtena tai kolmena päivänä viikossa.

Esimerkiksi Juteinikodissa asuva Jukka Suni tulee Säpinään kolmena päivänä viikossa. Hän nimeää mieleisimmiksi puuhikseen leipomisen ja elokuvien katselun. Sanna Vähäjylkkä taas maalaa vesiväreillä ja leipoo mieluiten.

Kehitysvammaisten päivätoiminta on lakisääteistä, eli kunnan on järjestettävä sitä tarvitsijoille. Aiemmin päivätoimintaa järjestettiin Parolassa kahdessa paikassa eli Juteinikodissa ja Punojanportissa.

Laura Karppanen sekä Juteinikodin palveluesimies Kati Kopra pitävät hyvänä sitä, että kaikki toiminta on nyt saatu saman katon alle ja selvästi isompiin tiloihin. Plussaa on sekin, että toimintaa ei enää järjestetä Juteinikodissa.

– Osallistujat lähtevät aamulla kotoa pois ja palaavat iltapäivällä takaisin, kuten muutkin, Kati Kopra sanoo.

Toimintakeskus on Pappilanniemen entisen sairaalakiinteistön toisessa kerroksessa. Aiemmin tiloissa toimi vanhainkotiosasto Tuulikello.

– Kun Tuulikellon muutto varmistui, näitä tiloja alettiin suunnitella päivätoiminnalle. Ohjaajat olivat mukana alusta alkaen, kertoo Kati Kopra.

Säpinä on pienoiskaupunki, jonka käytävillä ja tiloilla on kaupunkimaiset nimet. Säpinä Areenassa liikutaan, Bio Rennox tarjoaa elokuvia ja mahdollisuuden vetäytyä omiin olohinsa ja kauneushoitola Pionissa tehdään kampauksia, lakataan kynsiä sekä tehdään jalka- ja käsihoitoja.

Lisäksi Säpinässä on työpaja ja kokoontumistilat eri kokoisille ryhmille.

Laura Karppanen kertoo, että päivätoiminnan ryhmät hyödyntävät myös Pappilanniemen pihapiiriä ja ympäristöä. Osallistujat ovat päässeet ulkoilemaan jo nytkin, ja kesällä ollaan vielä enemmän ulkona.

Tänään keskiviikkona Säpinässä vietetään avointen ovien päivä. Tiloihin ja säpinäläisiin voi tulla tutustumaan kello 10-11.30 ja 13-14.30.

Sopivasti avointen ovien päivän alla Säpinän käytävän seinälle saatiin kaksi suurta seinämaalausta, joita voi katsomisen lisäksi myös koskea. Teokset on tehty yhteistyössä Parolan lukion kanssa, ja ne on toteutettu lukion kuvataidekurssilaisten Leevi Karpiolan, Jenni Karvisen ja Sofia Qawariqin luonnosten pohjalta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic