Kanta-Häme Hattula

Sari Siirtola tekee pikkuriikkisiä vauvanvaatteita keskosille

Hämeenlinnassa ideoitu Untuvapakkaus kasvattaa suosiotaan.
Hattulassa asuva Sari Siirtola käyttää kaiken liikenevän ajan vaatteiden ompeluun keskosvauvoille. Hän kuuluu Untuvapakkaus-Facebook-ryhmään, jonka kautta pakkauksia voi anoa. Siirtola on myös yksi kuudesta pakkausten täyttäjistä ja lähettäjistä.

Ei ole iltaa, ettei Sari Siirtola istahda kotonansa Hattulassa ompelukoneensa ääreen ja ala surruutella pikkuriikkisiä vauvanvaatteita keskosille.

Siirtola kuuluu Untuvapakkaus-nimiseen Facebook-ryhmään, jonka perusti vuoden 2017 heinäkuussa hämeenlinnalainen Katja Korhonen. Hänellä itsellään on keskosena syntyneet kaksoset ja ennenaikaisesti syntynyt lapsi.

 

Kyseessä on hyväntekeväisyysprojekti, jossa vapaaehtoiset ympäri Suomea valmistavat käsityönä talkoilla pääasiassa vaatteita ja peitteitä keskosena tai pienikasvuisena syntyneille vauvoille. Tarvikkeet on saatu lahjoituksina yrityksiltä ja yksityisiltä.

– Koska näitä pienenpieniä vaatteita, alle 50-senttisiä, ei meinaa oikein kaupoista löytyä, Katja kehitteli tällaisen projektin. Kyseessä on perheille suunnattu apupakkaus, joka ei maksa muuta kuin toimituskulut, Siirtola kertoo.

Hän toimii ryhmässä paitsi ompelijana, myös yhtenä kuudesta keskospakkausten pakkaajana sekä Facebook-sivun moderaattorina.

 

Sari Siirtola lähti mukaan toimintaan, koska lähipiiriin syntyi keskosvauva.

– Asia tuli lähelle sydäntä. Kun on itse kokenut keskosperheen hädän, tietää, että apua ihan oikeasti tarvitaan. Apua kun ei ole ihan helposti löydettävissä. Tämä on asia, joka pitää minut ilman muuta mukana ryhmässä jatkossakin.

– Minulla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Tähän menee kaikki aika, joka minulta työn ja kotihommien lisäksi liikenee.

Facebook-ryhmässä on tällä hetkellä noin 1 600 jäsentä.

– Ilman materiaalien lahjoittajia ja tekijöitä koko systeemiä ei olisi, Siirtola kiittää.

 

Untuvapakkaukseen sisältyy muutamia bodyja ja housuja, haalari, trikoisia ja neulottuja tumppuja ja pipoja sekä ommeltu, neulottu tai virkattu peitto. Mukaan pakataan “turvalonkero”, mahdollisesti vaunulelu tai tuttinauha sekä keskoskoon eli alle 2,5-kiloisen vaippoja. Paketin arvo on noin 150 euroa.

Ryhmä ei pidä tarkkoja rajoja siitä, että syntyneen vauvan pitää olla luokiteltu keskoseksi.

– Jos vauva syntyy täysaikaisena, mutta pienikasvuisena, sellainenkin perhe pakkauksen saa. Meillä mennään tarpeen mukaan, ei grammojen eikä senttien, Siirtola korostaa.

Pakkauksen saa liittymällä Facebook-ryhmään ja jättämällä sinne pyynnön pakkauksen lähettämisestä. Sitä kautta voi myös liittyä lahjoittajaksi tai vapaaehtoiseksi tarvikkeiden valmistajaksi.

Reilussa vuodessa pakkauksia on lähetetty noin 300 ympäri Suomea ja myös ulkomaille, muun muassa Venäjälle, Japaniin ja Irlantiin.

 

Suomi on kuuluisa Kelan myöntämästä äitiyspakkauksesta, johon on oikeus, kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää. Normaali raskaus kestää keskimäärin 280 päivää.

Miksei sitten keskoslasten perheille ole vastaavaa pakkausta tarjolla?

– Se onkin hyvä kysymys. Keskosia syntyy vähemmän kuin täysiaikaisia vauvoja, ja keskonen voi tulla päivänvaloon vaikka puolessa välissä raskautta, Sari Siirtola toteaa. HÄSA

 

 

Keskonen

Suomessa syntyy vuosittain 5–6 prosenttia lapsista ennen raskausviikkoa 37, eli noin 1 prosentti syntyy pikkukeskosina.

Keskonen: syntymäpaino alle 2 500 grammaa.

Pikkukeskonen: Syntynyt ennen 32. raskausviikkoa tai syntymäpaino on alle 1 500 grammaa.

Erittäin pienipainoinen keskonen eli pienen pieni keskonen: syntymäpaino alle 1 000 grammaa.

Lähde: www.lastentalo.fi