Kanta-Häme Hämeenlinna

Sarjavarkaalle tuomio 51 rikoksesta – Hyväntekijänä esiintynyt mies repi 87-vuotiaan vanhuksen oven auki

Rollaattorin palauttanut mies tunkeutui väkisin 87-vuotiaan naisen asuntoon.
Sarjavarkaan uhriksi joutuneen iäkkään naisen poika toivoo läheisten keskustelevan ikäihmisten kanssa rollaattorien säilytyksestä ja merkitsemisestä. Arkistokuva ei liity uutiseen. Kuva: Seppo Pessinen
Sarjavarkaan uhriksi joutuneen iäkkään naisen poika toivoo läheisten keskustelevan ikäihmisten kanssa rollaattorien säilytyksestä ja merkitsemisestä. Arkistokuva ei liity uutiseen. Kuva: Seppo Pessinen

Vanhuksen asuntoon viime marraskuussa varkaisiin tunkeutunut mies on tuomittu yli 50 rikoksesta Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Mies oli viime marraskuussa löytänyt iäkkäälle naiselle kuuluneen rollaattorin, jossa oli omistajan puhelinnumero. Mies sopi apuvälineen palauttamisesta, toi sen kotiovelle asti ja sai löytöpalkkion.

Tuntia myöhemmin sama mies palasi vanhuksen asunnolle kommandopipolla naamioituneena ja riuhtaisi asunnon oven auki turvaketjusta huolimatta. Yksin kotona ollut 87-vuotias nainen ei pystynyt estämään miehen sisääntuloa ja asunnon penkomista. Mies varasti naiselta 600 euroa.

Uhrin poika kertoi marraskuussa Hämeen Sanomille epäilevänsä, että sama mies olisi ollut myös rollaattorin katoamisen taustalla. Hän kehotti läheisiä keskustelemaan vanhusten kanssa rollaattorin kaltaisten välineiden säilyttämisestä ja siitä, kannattaako niitä merkitä henkilökohtaisilla tiedoilla.

Mies vastasi käräjäoikeudessa kaikkiaan 54 syytteeseen, joista valtaosa koski vuoden 2018 aikana Hämeenlinnassa tehtyjä omaisuusrikoksia.

Automurtoihin erikoistunut mies tuomittiin useista autoihin kohdistuneista varkauksista, joiden yhteydessä autot kärsivät myös vahinkoja. Hän oli käynyt varkaissa myös toimistossa, rakennustyömaalla ja seurakuntatalossa.

Syyskuussa 2018 hän murtautui autotalliin ja asukkaiden saapuessa paikalle hän uhkaili heitä puukolla päästäkseen pakoon. Uhkailun takia varkaus muuttui ryöstöksi, josta hänet myös tuomittiin.

Omaisuusrikosten lisäksi hänet tuomittiin myös huumausainerikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja rattijuopumuksesta.

Oikeus antoi miehelle vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeustuomion kaikkiaan 51 eri rikoksesta. Tuomiota alensi miehen viime syyskuussa saama edellinen rangaistus.

Mies on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon, joten rikossarjaa käsitellään seuraavaksi hovioikeudessa. HäSa