fbpx
Kanta-Häme

Sata kaskelottia käynnistää tänään Tuskan

Bändi äänitti ensimmäisen levynsä Hämeenlinnassa.
Sata kaskelottia eli Ville Salonen, Eetu Kauppinen, Markku Suoniemi ja Matti Kangaskoski. Kuva: Mika Vuoto
Sata kaskelottia eli Ville Salonen, Eetu Kauppinen, Markku Suoniemi ja Matti Kangaskoski. Kuva: Mika Vuoto

Tuska-festivaalin toisen päivän käynnistää Sata kaskelottia -yhtye, jonka rumpali Ville Salonen on asunut kahdeksan vuotta Hämeenlinnassa.

Salonen liittyi bändiin 2010-luvun alussa, kun bändin alkuperäinen rumpali lähti. Salonen oli nähnyt kaskelotit livenä jo aiemmin Helsingin Lepakkomiehessä ja vakuuttunut meiningistä.

Hän tunsi entuudestaan bändin kitaristin. Salonen itse oli jättänyt aiemman bändinsä juuri taakse, joten ovi uusiin kuvioihin oli auki. Kun kitaristi Matti Kangaskoski soitti, Salonen tuumasi, että miksipä ei.

Salosen nuoruudessa Riihimäellä oli aktiivinen bändikenttä, etenkin äärimetallin puolelta. Kun norjalainen black metal löi läpi ja suomalaiset siinä mukana Salonen viehtyi lopullisesti metallimusiikkiin.

– Ehkä se tyyli oli sellainen, joka räjäytti pääni. Silloin ymmärsin, että näinkin voi tehdä musiikkia – säröt täysille ja hirveää aggressiota päälle.

Suurimmiksi sankareikseen Salonen mainitsee esimerkiksi Slayerin alkuperäisen rumpalin Dave Lombardon ja Led Zeppelinin John Bonhamin.

Myös Slayer esiintyy Tuskassa lauantaina. Valitettavasti Lombardo ei ole enää mukana kuvioissa.

Helsinki–Hämeenlinna akselin bändi

Yhtyeen päämaja on Helsingissä, vaikka kukaan jäsenistä ei ole syntyperäinen helsinkiläinen. Kaskelotit treenaavat osaksi siellä ja osaksi Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnassa yhtye harjoittelee Puusepänkadun Rocktehtaassa, jossa pitkän linjan kitaristi Tomi Ranta-Kahila vuokraa tiloja.

Yhtye äänitti myös ensimmäisen levynsä Hämeenlinnassa.

Sata kaskelottia on raskas massa

Mutta mikä Sata kaskelottia? Laulaja Eetu Kauppinen on kuullut kysymyksen usein.

– En voi sanoa muuta kuin että se on väärinkuultujen sanojen summa. Yksi ehdotti nimeksi jotain ja toinen kuuli sen väärin. Valitettavasti en muista mikä se alkuperäinen ehdotus oli, Kauppinen tiivistää.

Jälkeenpäin lisätyn selityksen mukaan nimi kuvaa musiikin raskautta. Kaskelottikoiras voi painaa 45 tonnia. Sata sellaista siis painaisi 4,5 miljoonaa kiloa. Aika raskasta.

Yhtyeen musiikkia verrataan usein Staminaan. Kauppinen suhtautuu vertauksiin nykyään jo huumorilla, sillä vaikka laulaja kunnioittaa bändiä, ei Stamina kuitenkaan ole kenenkään jäsenistä esikuva.

– Ei ole kyse siitä, että yrittäisimme kuulostaa heiltä. Meillä on todennäköisesti samoja esikuvia, ja meille luontainen tapa tuottaa ääntä kuulostaa samalta.

Kauppisen mukaan yhtye jää Tuskan jälkeen keikkatauolle työstämään uutta levyä.

Rellestäminen ei innosta, mutta yksi tarina löytyy hihasta

Neljä kiireistä muusikkoa joutuvat kasaamaan aikatauluja palapelin tavoin yhteen, minkä perheiltään ja töiltään ehtivät.

Rellestäminen ei ainakaan enää innosta. Yksi rokkitarina Salosen hihasta kuitenkin löytyy.

Kokemäellä ulkopuoliset tyypit olivat päässeet sisään takahuoneeseen ja käyneet varastamassa muutamalta bändiltä juomia. Kun järjestäjät ja bändit huomasivat tapahtuneen, lähti retkikunta noutamaan tuotteita takaisin.

Eräs järjestysmies vaati juomia varkailta, mutta sai nyrkistä. Toinen varkaista oli jo käymässä päälle huutaen jotakin puukosta. Turvahenkilöstö ja poliisi saivat kuitenkin tilanteen haltuun.

Tätä puolta rokkielämästä Salonen ei kaipaa pätkääkään. HÄSA

Menot