Kanta-Häme Riihimäki

Satavuotiaista kasarmeista rakennetaan Riihimäen hittituote

Kilpailu pääkaupunkiseudulta muuttajista saa uutta potkua, kun varuskunnan alueelle syntyy vihreä, historiaa ja urbaania asumista yhdistävä kaupunginosa.
Vanha varuskunnan hevostalli muuttuu ravintola- ja näyttelytilaksi, kun rakennusta korotetaan rohkeasti, esittää arkkitehtiopiskelija Juha Riihelä.
Vanha varuskunnan hevostalli muuttuu ravintola- ja näyttelytilaksi, kun rakennusta korotetaan rohkeasti, esittää arkkitehtiopiskelija Juha Riihelä.

Huippumuodikkaat korkeat tornitalot on unohdettu, kun Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat päässeet suunnittelemaan Riihimäen varuskunnan eteläpäähän uutta kaupunginosaa.

Punatiiliset Venäjän vallan aikuiset kasarmit halutaan valjastaa asukkaiden käyttöön ravintoloina, näyttelytiloina, harrastepajoina ja jopa asuntoina. Uudet asuinrakennukset istutetaan vanhan lomaan.

– Luonnon läheisyyttä ja historiallisen ympäristön arvoja on hyödynnetty kaikissa töissä. Vanhoja rakennuksia ajatellaan sekä asumiseen että ennen kaikkea yhteisten palvelujen ja toimintojen käyttöön, luonnehtii kilpailun tuomaristossa toiminut arkkitehti Eric Rawlins.

 

Kevään aikana Tampereen yliopiston ja Senaatti-kiinteistöjen yhteistyönä järjestetty suunnittelukilpailu on etsinyt erilaisia mahdollisuuksia Riihimäen varuskunta-alueen käytöstä poistuvan osan jatkosuunnitteluun.

– Alueen asemakaavoituksessa tullaan varmasti poimimaan parhaita ideoita kaikista kilpailuun osallistuneista töistä. Nämä työt tulevat olemaan hyvä lähtökohta, arvioi Riihimäen kaupungin kaavoitusarkkitehti Jari Jokivuo.

Varuskunnan käytöstä on poistumassa lähivuosina toistakymmentä vanhaa rakennusta, joista isoimmat ovat sairaalan, hevostallien ja kasarmien rakennuksia.

Varuskunnan eteläinen osa sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa ja vain puolentoista kilometrin päässä asemalta. Yhdessä metsähallituksen omistamien alueiden kanssa syntyy viherkiila, joka työntyy koillisesta kohti Riihimäen keskustaa.

Lotta Häkkäsen kilpailutyössä vanhat kasarmirakennukset (kuvassa vihreällä) ovat yhteiskäytössä.

Kilpailuun osallistuneita 15 työtä yhdistää yhteinen, matala ja luonnonläheisyyttä hyödyntävä linja. Uudisrakennukset ovat matalia ja vanhat punatiiliset kasarmirakennukset säilyvät arvokkaassa käytössä.

Alueen kokonaissuunnittelun sarjan voittanut Lotta Häkkänen kertoo lähteneensä suunnittelemaan asuinaluetta, joka saisi Riihimäen erottumaan muiden radanvarsipaikkakuntien joukosta.

– Suunnittelin alueen, missä olisi kiva itse asua. Ryhmittelin vanhoihin rakennuksiin yhteisöllistä toimintaa ja asumista pieninä, tiiviinä ryhminä niiden lomaan.

Sama linja näkyy kaikissa suunnitelmissa. Nuoret eivät lähteneet suunnittelemaan vanhaan kulttuurimaisemaan korkeita kerrostaloja.

 

Peruskorjaus– ja täydennysrakentamissarjan voittaneen Juha Riihelän suunnitelmassa hevostalli rakentuu näyttelytilaksi ja ravintolaksi. Vanhan rakennuksen korkeutta nostetaan uudella, modernilla kerroksella.

– Rohkea, jopa röyhkeän rohkea esitys, mutta toimiva! kiittää tuomariston jäsen arkkitehti Ari Rahikainen.

Kaikkien opiskelijoiden tavoitteena on ollut houkutella erityisesti helsinkiläisiä asumaan rauhalliseen ja vehreään, liikuntamahdollisuuksia tarjoavaan ympäristöön.

Alueen kaavoitukselle ja rakentumiselle ei toistaiseksi ole tarkkaa aikataulua. HäSa