Kanta-Häme

Satavuotiasta juhlitaan myös Kanta-Hämeessä

Haluatko tuunata pyöröpaaleja tai bongata sata lintua? Vai oletko kiinnostuneempi olympialaisista, Suomen parhaasta sahdista tai tykkinäytöksestä?

Tähän kaikkeen on mahdollisuus ensi vuonna Suomen juhlistaessa satavuotista itsenäisyyttään. Juhlavuoden kunniaksi myös Kanta-Hämeessä järjestetään kymmeniä tapahtumia, jotka pyörivät valtakunnallisen Yhdessä-teeman ja maakunnallisen lapset ja nuoret -teeman ympärillä.

Tapahtumien statushaku on auki vielä vuoden verran. Suomi 100 -statuksen saatuaan hanke tai tapahtuma liitetään osaksi juhlavuoden ohjelmaa.

Hämeen liiton Suomi 100 -aluevastaavan Jaana Laakson mukaan ohjelma on kuitenkin jo alkanut hahmottua.

– Ja paljon on vielä julkaisematta. Monissa kunnissa ollaan juuri hakemassa tai aikeissa hakea tapahtumastatusta.

Kanta-Hämeen tapahtumista kolmisenkymmentä on paljastettu.

– Tammikuussa pidämme luultavasti ison seminaarin, jossa esittelemme hankkeista siihen mennessä varmistuneet.

Varmaa on kuitenkin jo, että heinä-elokuun vaihteessa Ahveniston olympiapuistossa pääsee taas osallistumaan olympialaisiin.

Lasten liikunnan tuen järjestämä Ahveniston olympialaiset on koko perheen liikuntatapahtuma. Kokonaisuudessaan olympialaiset valtaavat Ahveniston kuudeksi päiväksi. Neljä ensimmäistä päivää on suunnattu pelkästään lapsille ja nuorille. Kahteen viimeiseen päivään pääsee osallistumaan koko perhe.

– Tarkoitus ei ole urheilla verenmaku suussa, vaan ennemminkin saada perheet liikkeelle olympia-aatteen suvaitsevaisuuden ja yhteistyön hengessä, projektikoordinaattori Anu Saarinen kertoo.

Olympialaisten tarkka sisältö ei ole vielä selvillä, mutta ajatus on, että lajeista muodostuu nykyaikaiseen viisiotteluun vertautuva kokonaisuus.

Virallinen nykyaikainen viisiottelu sisältää esteratsastuksen, kalpamiekkailun, ammunnan, maastojuoksun ja vapaauinnin. Ahvenistolla samoja lajeja ei kuitenkaan nähdä, vaan kyse on mukaillusta versiosta.

Toiminnan ohessa lapset ja aikuisetkin pääsevät tutustumaan Hämeenlinnan olympiahistoriaan. Pidetäänhän olympialaisetkin autenttisissa maastoissa.

– Kaikki lapset eivät välttämättä edes tiedä, että Hämeenlinnassa on pidetty olympialaiset tai että kisoja on käyty myös Aulangon maisemissa.

Sen lisäksi, että Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta, myös vuoden 1952 olympialaisista on tasan 65 vuotta aikaa.

Jaana Laakso kuvailee juhlavuoden ohjelmatarjontaa monipuoliseksi. Tulossa on myös kuntarajat ylittäviä yhteistyökuvioita.

– Hienolta näyttää meidän osaltamme!

Esitettä ohjelmatarjonnasta hän lupailee ensi keväälle.

– Mutta juhlatunnelmaan voi jo virittäytyä juuri avatun Suomi 100 -verkkokaupan avulla. Häsa

Ahveniston olympialaiset 31.7.–5.8.2017.Lisätietoa Suomi 100 -juhlavuodesta löytyy osoitteesta: www.suomifinland100.fi