fbpx
Kanta-Häme

Sateet laimensivat satotoiveet

Viljasadon arvioidaan olevan koko Suomessa pienin viiteen vuoteen. Vaikka kylmä ja sateinen alkukesä nipistivätkin ohran ja ennen kaikkea vehnän satoa viidenneksellä, eivät näkymät Kanta-Hämeessä ole yhtä vaikeat.

Maanviljelijä Antti-Pekka Pietilä Hattulasta odottaa kohtuullista satoa, mutta sadonkorjuuseen päästään nyt normaalia myöhemmin. Märkä alkukesä viivästytti kylvötöitä ainakin kahdella viikolla, sillä sateet pakottivat keskeyttämään välillä työt.

– Tilanne ei ole täällä yhtä vaikea kuin muualla Suomessa. Kovinkaan kauas ei tarvitse Hämeenlinnan seudulta mennä ennen kuin satotoiveet ovat paljon huonommat, Pietilä sanoo.

Luonnonvarakeskuksen satoarvion mukaan paikalliset sadekuurot ovat aiheuttaneet ja voivat vieläkin aiheuttaa vahinkoa pelloilla.

– En usko, että sää enää vaikuttaa satoon puoleen jos toiseen. Suurimmat vahingot tulivat jo alkukesästä. Nyt odotellaan vain rauhassa, päästäänkö elokuun alussa tekemään ensimmäisiä sadonkorjuita niin kuin pitäisi, Pietilä huomauttaa.

Pietilän tilalla Parolassa on kaikkiaan 140 hehtaaria viljeltynä.

Vehnän, ohran ja rapsin lisäksi nuori isäntä viljelee ensimmäisen kerran myös sokerijuurikasta. Sokerijuurikas tasaa mukavasti töitä, sillä se istutetaan jo huhtikuussa ja korjataan vasta lokakuussa sitten, kun viljat on jo puitu.

Hämeenlinnan seudulla kaikki vilja on saatu kylvettyä. Antti-Pekka Pietilä on tyytyväinen siitä, että hän sai myös tautiruiskutukset tehtyä. Monella tilalla ne ovat vielä kesken, sillä koneita ei ole voitu ajaa märälle pellolle.

– Tällä hetkellä ei voi oikein muuta tehdä kuin odottaa auringonpaistetta. Siihen minä en voi kuitenkaan enää vaikuttaa, Pietilä korostaa.

Valtaosa Pietilän pelloista on Parolan ympäristössä. Etenkin ohra on kärsinyt alkukesän märkyydestä, mutta tilanne on ainakin Hattulassa vielä siedettävä. Koko Suomessa ohran sato pienenee viidenneksellä eli 370 miljoonalla kilolla. Myös vehnän sato on tänä vuonna 20 prosenttia ja kauran ja perunan kymmenen prosenttia edellisvuosia niukempi.

Koko viljasadon arvioidaan olevan tänä vuonna vähän vaille 3,5 miljardia kiloa eli 16 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Luonnonvarakeskuksen tilastoissa on myös jotakin myönteistä.

Ensimmäisen kerran 15 vuoteen saadaan rukiista niin hyvä sato, ettei sitä tarvitse tuoda ulkomailta. Pääosa rukiista kylvettiin jo syksyllä, joten kevään sateisuus vain nosti sen satoa.

Uutta Suomessa on myös se, että pelloilla kasvaa hernettä eniten yli kahteen vuosikymmeneen ja härkäpapua enemmän kuin koko sadan vuoden tilastointihistorian aikana. HäSa

Menot