Kanta-Häme Helsinki

Säteilyturvakeskus varoittaa vääristä säteilyhuhuista – Kanta-Hämeessä vain normaalia taustasäteilyä

Ihmiset ovat alkaneet hankkia joditabletteja huhujen takia.
Kanta-Hämeessä ja muuallakin Suomessa säteily on STUK:n mittausverkon mukaisesti normaalia taustasäteilyä, kuten kuvankin 0.12 mikrosieverttiä. Lähde: Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen Facebook-sivut

Säteilyturvakeskus varoittaa sosiaalisessa mediassa liikkuvista virheellisistä huhuista. Niissä kerrotaan venäläisen ydinvoimalaitoksen säteilyvaarasta.

Säteilyturvakeskus STUK tiedottaa, että tällaiset huhut eivät pidä paikkansa. STUKin mukaan Venäjän ydinlaitoksissa ei ole tapahtunut mitään sellaista, josta olisi säteilyvaaraa Suomessa. Myös Suomen omien ydinvoimalaitosten tilanne on normaali.

Suomen lähialueella sijaitsee venäläisiä ydinvoimaloita Sosnovyi Borissa ja Kuolan niemimaalla.

STUKin verkkosivuilla on tietoa muun muassa joditablettien oikeasta käytöstä sekä toimintaohjeita todellisiin säteilyvaaratilanteisiin.

Helsingissä ja Kotkassa oli kesäkuun puolivälissä havaittu radioaktiivisia aineita, joiden uskottiin olevan peräisin ydinvoimalaitokselta. Mitatut arvot olivat määrältään niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta terveyteen tai ympäristöön, kertoi STUK kesäkuun lopulla.

Joditabletteja ei saa syödä omin luvin

STUKin mukaan huhut ovat lähteneet liikkeelle kesäkuisten uutisten jälkeen. Huhuja on levitetty eri sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Twitterissä sekä Whatsapp-viesteissä.

–  Tällaisessa tilanteessa tiedotus tapahtuisi virallisia kanavia pitkin. Säteilyturvakeskus tiedottaa poikkeustilanteista sivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi kertoisimme asiasta nopeasti tiedotusvälineille, STUKin viestinnän asiantuntija Leena Hietanen kertoo.

Virheelliset tiedot ovat lisänneet joditablettien kysyntää apteekeissa. Hietasen mukaan apteekit ovat ottaneet Säteilyturvakeskukseen yhteyttä joditablettien kasvaneen kysynnän takia.

–  Ei ole sinänsä huono asia, jos ihmisillä on kotivarana joditabletteja. Täytyy kuitenkin muistaa, että niitä ei saa alkaa itsenäisesti ottaa esimerkiksi huhujen perusteella, Hietanen sanoo.

Joditabletteja tulee käyttää vain viranomaisten kehotuksesta. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo verkkosivuillaan, että joditablettien kysyntä apteekeista on lisääntynyt huomattavasti normaalitilanteeseen verrattuna. Fimea muistuttaa, että tablettien liiallinen käyttö aiheuttaa terveysriskejä.

Fimea kertoo ohjeistaneensa apteekkeja joditablettien toimituksista ja valmisteiden asianmukaisesta käytöstä.

Suomen taustasäteily vaihtelee normaalisti välillä 0,05 – 0,30 mikrosievertiä tunnissa. STT

Menot