Kanta-Häme

Sateinen kesä suosi sähkölämmittäjää

Kesän aikana sähkölämmittäjät ovat huokaisseet helpotuksesta nähdessään sähkölaskujensa loppusummat. Sähkönkulutuksessa ei kesän aikana tullut yllätyksiä, koska keskilämpötilat pysyivät normaalilla tasolla.

– Kesän pikkurahapäivät ovat ohi, ja syksyksi on luvassa isompia lukuja sekä sähkön kulutukseen että sähkön hintaan. Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä sähkölaskun loppusummaan voi vaikuttaa valitsemalla järkevän sähkösopimuksen ja pitämällä kulutuksen aisoissa, neuvoo tuotespesialisti Peter Strandberg Vattenfall Sähkönmyynnistä.

Ilmastointilaitteita ja ilmalämpöpumppuja käytettiin kesän aikana vähemmän kuin viime vuonna, eikä lämmitykseenkään kulunut sähköä. Kesä laski kulutuksen lisäksi myös sähkön hintaa.

Välillä rankoistakin sateista oli vesisähköntuotannolle pelkkää hyötyä. Pohjoismaiden vesituotanto on ollut koko kesän erittäin korkealla tasolla.

– Tämä on suurin syy siihen, miksi sähkön hinta on ollut koko kesän alhaisella tasolla myös Suomessa. Vesisähkö on riittänyt kattamaan kysynnän, joten muita, kalliimpia tuotantotapoja ei ole tarvittu, Strandberg sanoo

Sähkönkulutus tuplaantuu

Syksyn pimenevät illat ja viilenevä sää muuttavat kuitenkin tilannetta. Kerrostaloasukkaalla syksy ei vaikuta sähkönkulutukseen kovinkaan paljon, mutta sähkölämmittäjillä kulutus lähtee kesän päätyttyä kapuamaan ylöspäin.

– Lokakuussa sähkönkulutus voi olla kaksinkertainen verrattuna elokuuhun, ja joulukuun pakkasilla kulutus voi jopa kolminkertaistua.

Syksyn tulo näkyy myös sähkön hinnassa. Elokuussa sähkön hinta lähti nousuun, ja tällä hetkellä sähkö maksaa Suomessa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pörssihintaan sidottujen spot-sopimusten sekä uusien määräaikaisten sähkösopimusten hinnat nousevat.

– Sähköntuotanto on Suomessa tällä hetkellä pienempää kuin kysyntä. Se johtuu muun muassa siitä, että ydinvoimaloissa tehdään nyt vuosihuoltoja, joten ne eivät ole täydessä käytössä, Strandberg selvittää.

– Kolmannes meillä kulutetusta sähköstä tuodaan Ruotsista. Jotta Pohjoismaiden väliset hintaerot pienenisivät tulevaisuudessa, Suomen, Ruotsin ja Norjan välille pitäisi rakentaa lisää siirtokaapeleita. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020