fbpx
Kanta-Häme

Satelliitti-sääksi Ilpo jäi poikamieheksi

Satelliitin välityksellä seurattu sääksi Ilpo on jäämässä poikamieheksi.

Seurantasääksi saapui huhtikuun puolivälissä talvehtimasta Afrikasta takaisin kesäkonnuilleen Rengon maastoon. Vanhalle pesälle palannut Ilpo saattaa kuitenkin palata etelään jo keskikesän tienoilla, arvelee Sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

– Ilposta on tullut poikamies. Nyt se hortoilee vanhalla pesällä ja on käynyt tervehdyskäynneillä muillakin pesillä.

Ilpon ja sen puolison, satelliittisääksi Helenan pesä jäi tyhjäksi viime kesänä. Helena lähtikin jo viime heinäkuussa kohti Afrikkaa, mutta sen lento päättyi Ukrainaan.

– Se pysähtyi tankkaamaan ja ammuttiin kalaviljelylaitoksella. Paikallinen ornitologi kävi noutamassa satelliittilähettimen ja toimitti sen takaisin, Koivu kertoo.

Koivun mukaan Ilpolla on vielä mahdollisuudet bongata itselleen nuorikko ensi kevääksi.

– Voi hyvin olla, että se tekee jo tänä kesänä aikansa kuluksi uuden kesäpesän.

Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Sääksisäätiö ovat yhdessä toteuttaneet sääksien satelliittiseurannan.

Suomessa on vuodesta 2001 alkaen 17 sääkseä varustettu satelliittilähettimellä, jonka avulla linnun muuttoaikaa ja -matkaa on voitu seurata reaaliajassa. Näin saadaan täsmällistä tietoa muuton nopeudesta sekä levähdys- ja tankkausalueista.

Ilpoa seurataan satelliittilähettimen välityksellä kolmatta vuotta. Se on käynyt jo kahdesti lähetinreppu selässä talvehtimassa Afrikassa.

Ilpo kuuluu ensimmäiseen satelliittiseurattuun sääksiperheeseen. Sen ja Helenan poikasen Birgittan seurantatiedot päättyivät Senegaliin syksyllä 2014. HÄSA

Menot