fbpx
Kanta-Häme

Satoja kaivoja, kilometrejä kaapelia

Sankka pöly leijuu kevätauringon kuivaaman työmaan yläpuolella, kun maansiirtokoneet kärräävät kuormia Kotirinteessä, Hattulan uudella asuinalueella.

– Työmaiden kiusana on aina loska, pöly tai vesi. Vielä kuukausi sitten koko alue oli kuravelliä, nyt kiusa on vaihtunut, työmaan vastaava mestari Markku Aronen nauraa.

Uuden asuinalueen rakentaminen vaatii valtavasti työtä, ennen kuin ensimmäisenkään talon perustuksia päästään rakentamaan. Kotirinteessä kunnallistekniikan rakentaminen alkoi viime helmikuussa pintamaan raivauksella, jonka jälkeen vesi- ja viemäriputket kaivettiin vähintään kahteen metriin, routarajan alapuolelle.

Sata pientaloa ja kymmenen rivitaloa

Kotirinteeseen on kaavoitettu 100 pientalo- ja 10 rivitalotonttia. Ne tulevat myyntiin vähitellen, mutta alueen kunnallistekniikka rakennetaan kerralla valmiiksi. Viemäröinnin, veden, sähkö- ja televerkot sekä katuvalaistuksen urakoi Destia. Urakan hintalappu on 1,8 miljoonaa euroa.

– Normaalisti kunnallistekniset urakat ovat Hämeenlinnan seudulla pienempiä, puolen miljoonan euron luokkaa. Kokonaisurakka on kaikille parempi, tekijälle selkeämpi ja rakennuttajille halvempi. Mitään maan alle tulevaa ei jää puuttumaan, minkä vuoksi maata pitäisi kaivaa auki useampaan kertaan, työpäällikkö Asko Markoff sanoo.

Aiemmin havu- ja sekametsää kasvaneen Kotirinteen maahan kaivetaan kaikkiaan 106 betonijalustaa katuvaloille, vedetään noin 28 kilometriä sähkö- ja telekaapeleita ja piilotetaan kolmisensataa sadevesikaivoa.

Satatuhatta tonnia kiveä

Kokonaisuudessaan 34 hehtaarin asuinalueen pohjatöiden tekeminen kestää noin 10 kuukautta. Työt ovat edenneet aikataulussa.

– Kelit ovat suosineet. Alkutalven pakkasjakson ansiosta pääsimme työskentelemään pehmeiköissäkin ongelmitta, Asko Markoff kertoo.

Noin tusinaa katua varten alueelle tuodaan yli satatuhatta tonnia murskattua kalliota, kiveä ja hiekkaa.

Ensimmäinen osa alueesta valmistui sovitusti toukokuun 10. päivään mennessä. Suuria yllätyksiä maaperästä ei ole paljastunut, paitsi pari miehenkorkuista kallionmosaa. Kaavitusta pintamaasta koottiin maavallit alueen Merventien puoleiseen reunaan.

– Niistä syntyi hyvä näkö- ja melusuoja Merventien toisella puolella olevan teollisuusalueen suuntaan. Valleihin jätetään aukkoja, ettei niistä tule yksitoikkoisen näköisiä ja että alueella liikkuvat ratsastajat voivat liikkua niiden molemmilla puolilla.

Destian osalta työt on taputeltu, kun tiet on päällystetty kierrätetyllä asvaltilla talonrakentamisvaiheen ajaksi, katulamput valaisevat ja jokaiselle tontille johtaa sähkö-, vesi- ja tietoliikenne.

Täyttää tonttitarpeen viideksi vuodeksi

Ensimmäisessä vaiheessa Hattulan kunta myy 38 pientalotonttia. Varattu niistä on tähän mennessä 11.

– Voisi kuvitella, että tämä asuinalue tulee hyvään saumaan, kun Hämeenlinnassa on pulaa tonteista, Asko Markoff arvelee.

Hattulan kunnan rakentamisen ja tekniikan toimistopäällikön Arja Kaupin mukaan 1200–1300 neliön tontteja alueelle sopi siinä määrin, että kunta tuskin kaavoittaa uusia pientaloalueita lähivuosina.

– Ajatus on, että Kotirinne täyttää pientalotonttien tarpeen viideksi vuodeksi.

Suurin osa tontin varanneista on hattulalaisia. Se on poikkeuksellista, sillä yleensä 80 prosenttia kunnan pientalorakentajista tulee muualta. Milloin Kotirinteessä seisoo valmis talo jokaisella tontilla, ei Kauppi uskalla vielä arvioida.

– Pitää seurata miten myynti lähtee etenemään. Kun kauppakirja allekirjoitetaan, siitä kolmen vuoden sisään rakennuksen tulee olla valmis käyttöönottotarkastukseen. (HäSa)

Menot