Kanta-Häme

Satoja turisteja jumissa Tasmaniassa

Satoja matkailijoita oli toista päivää jumissa lauantaina Tasmanian saaren Port Arthurissa Australiassa, kun viranomaiset sulkivat rajujen metsäpalojen takia Tasmanian niemimaalta saariosavaltion pääkaupunkiin Hobartiin vievän tien.

Tuhannet ihmiset ovat paenneet maastopaloja eri puolilla Tasmaniaa. Pahiten perjantaina alkaneet maastopalot ovat koetelleet saaren kaakkoisosaa.

Tasmanian niemimaalla alueen hallinnolliseen keskukseen Nubeenaan perustettiin evakuointikeskus, jonne liekkejä on paennut pari tuhatta ihmistä. Port Arthurissa jumissa oli noin 700 ihmistä. Tiedotusvälineiden mukaan ainakin yhden ihmisen pelätään kuolleen paloissa.

Ihmisiä kuljetettiin myös pienveneillä hätämajoitukseen Hobartiin.

Pahiten palo koetteli niemimaan pohjoispuolella sijaitsevaa Dunalleyn kylää, jossa kymmeniä taloja tuhoutui. Myös koulu ja poliisiasema paloivat. Asukkaat joutuivat hyppäämään kylän läpi virtaavaan jokeen liekkejä pakoon.

Perjantaina alkaneet maastopalot laantuivat jonkin verran lauantaina, mutta tilanne ei ollut vielä paloviranomaisten hallinnassa.

Tulihelvetti pääsi irti, kun lämpötila kohosi Australian mantereen eteläpuolella sijaitsevalla saarella 41,8 asteeseen. Kova tuuli pahensi tilannetta. (HäSa)