Kanta-Häme Hattula

Sattulan kylätiestä paras pyöräilyteko – Ratkaisu saa kiitosta ennakkoluulottomuudestaan

Tien jakaminen on tuonut pyöräilijöitä myös talvella.
Sattulan kylätie Hattulassa palkittiin vuoden 2018 pyöräilytekona. Kuva: Sattulan kyläyhdistys
Sattulan kylätie Hattulassa palkittiin vuoden 2018 pyöräilytekona. Kuva: Sattulan kyläyhdistys

Maantien muuttaminen kylätieksi Hattulan Sattulassa palkittiin perjantaina Suomi Pyöräilee-tapahtumassa vuoden 2018 parhaana pyöräilytekona.

Sattulan kylätietä kehuttiin täysin uudeksi pyöräilyä ja jalankulkua suosivaksi liikenneratkaisuksi. Maantien muutosta kehuttiin kokeilukulttuuriksi parhaimmillaan ja kokonaan uudeksi liikenneajatteluksi Suomessa.

Kylätien malli otettiin Hollannista. Autoliikenteeltä otettiin kaistan verran tilaa pois ja annettiin se pyöräilyn ja jalankulun käyttöön. Uusi ratkaisu jakaa kuusi metriä leveän maantien yhteen kaksikaistaiseen kolme metriä leveään ajokaistaan ja sen molemmin puolin kevyelle liikenteelle varattuihin 1,5 metriä leveisiin päällystettyihin piennaralueisiin.

Kylätien pituus on noin 2,5 kilometriä. Nopeusrajoitus laskettiin koko matkalla 40 kilometriin tunnissa ja hidastetöyssyjä rakennettiin lisää. Tiellä on noin 400 käyttäjää vuorokaudessa.

Kylätiekokeiluun ryhdyttiin kyläyhdistyksen tekemän aloitteen perusteella.

– Ratkaisu toimii Sattulantien pienehköillä autoliikenteen määrillä erittäin hyvin, sanoo puheenjohtaja Reijo Lehtinen kyläyhdistyksesta.

Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke valitsi Sattulan kylätien lisäksi parhaiksi pyöräilyteoiksi Turun ympärivuotisen kaupunkipyöräilyjärjestelmän Föli-fillarit ja Konecranesin yhteiskäyttöpyörät Hyvinkäällä. HäSa

 

Lue lisää: Sattulan uusi kylätie on saanut pääosin lämpimän vastaanoton – katso video