Kanta-Häme

Satu sotaa vastaan - Linnea Rasehorn voitti sarjansa Napero-Finlandiassa

9-vuotias Linnea Rasehorn palkittiin tiistaina Taivalkoskella Napero-Finlandia-kilpailun 1–2-luokkalaisten sarjan voittajana. Rasehornin satu Bixi Biljoonakieli valittiin parhaaksi 390 tekstin joukosta. 

Rasehorn kirjoitti sadun viime keväänä, jolloin hän oli toisella luokalla Halkokarin koululla. Koko Rasehornin luokka osallistui kirjoitushaasteeseen, ja opettajat valitsivat, mitkä sadut kilpailuun lähetettiin.

Napero-Finlandian vuositeema oli tänä vuonna ”ennennäkemätöntä”. Rasehorn kertoo, että hänen piti ensin miettiä, miten halusi teemaa lähestyä.

– Halusin kirjoittaa tarinan, jossa olisi sellainen opetus, että ei olisi sotia. Ja sadussa piti olla fantasiaa, halusin sen olevan mielikuvituksellinen.

Rasehornin sadun päähenkilö on lintu, Bixi Biljoonakieli, joka kuoriutuu miljoonia vuosia vanhasta munasta eräänä juhannuksena Lappeenrannassa. Kuoriutuminen on mahdollista vain silloin, kun munaan on paistanut aurinko 24 tuntia. 

– Siksi valitsin paikkakunnan, joka on veden lähellä. Rannalla ei luultavasti ole paljon puita, joten aurinko pääsee paistamaan, Rasehorn kertoo.

Linnulla on ihmeellinen kyky:
Sen muistissa olivat kaikki sen kuulemat äänet munan miljoonien vuosien historian ajalta: kaikki maailman oliot, ihmiset ja eläimet. Näistä se teki yhden lauluäänen, näistä muodostui biljoonakielen ääni. 

Ihmiset yrittävät napata lintua, mutta se osaa suojautua muuttumalla patsaaksi. Sitten Bixi löytää niin ikään patsaaksi muuttuneen lajitoverinsa. He palaavat linnun muotoon ja lentävät taistelukentälle antamaan sotivien armeijoiden kuulla kunniansa:

Teidän täytyy oppia toimimaan yhdessä! Sitä varten teidän on osattava kuunnella toisianne ja neuvoteltava. Sitten ymmärrätte toisianne. Olette kallisarvoisia ja tärkeitä sellaisina kuin olette, omaa kieltänne puhuen. Yhdessä äänenne soi kauniisti, erikseen ne riitelevät. 

Sotilaat ymmärtävät lintujen olevan oikeassa ja lähtevät koteihinsa. Niinpä linnut ehtivät lounaalle syömään omenoita, katkarapuja ja kaloja. 

Linnea Rasehorn on nykyisin Halkokarin koulun kolmasluokkalainen, ja opiskelee matematiikkaluokalla. 

– Olisin päässyt myös musiikkiluokalle, mutta valitsin matematiikkaluokan, koska musiikkia tulee harrastettua muutenkin, hän kertoo. 

Rasehorn soittaa klarinettia Keski-Pohjanmaan konservatoriossa, ja käy siis myös orkesterissa ja opiskelee musiikin perusteita. Mieluiten hän soittaa jazzin tapaista musiikkia tai klassista. Itse hän kuuntelee rockia tai poppia, kuten Robinia tai Sannia. 

Rasehornin muita harrastuksia ovat kuvataidekoulu ja liikunta. Hän pelaa lentopalloa ja sählyä. Aikaa riittää myös luontoharrastukseen. 

– Katson netistä tieto- ja luonto-ohjelmia. Niistä saa inspiraatiota. 

Rasehorn myös lukee paljon. Hän pitää kirjoista, jotka ovat mielikuvituksellisia ja hauskoja. Tätä juttua tehdessä kesken oli Harry Potter ja Liekehtivä pikari. 

– Äiti sanoi, että ensin kannattaa lukea kirja ja sitten vasta katsoa elokuva, Rasehorn sanoo. 

Kirjoista ja elokuvista ideat kulkeutuvat muuhun elämään. Elokuvista Rasehorn tekee omia piirroksia, ja esimerkiksi Geoetsivät-kirjasarja innosti kokeilemaan geokätköilyä. Juuri nyt hän on kuitenkin etsinyt enemmän Pokémoneja, sillä muutama päivä sitten hän sai Pokemon Go -pelin tablettiin. 

Rasehorn aikoo jatkaa myös kirjoittamista. Pikkusisko Minervalle hän on jo aiemmin tehnyt oman satukirjan, ja satuja on tulossa lisää. 

– Aion osallistua Napero-Finlandiaan myös ensi vuonna.  LM-HäSa

Anni Saari

Asiasanat

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic