fbpx
Kanta-Häme

Satu Taiveaho valittiin valvomaan Hämeenlinnan ostamia sote-palveluita – Virassa aloittaa kuitenkin toinen henkilö

Valvontakoordinaattorin virka täytettiin nyt ensimmäistä kertaa.
Satu Taiveaho on tehnyt työuransa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Nykyään hän toimii johtavana sosiaalityöntekijänä Kymsotella. Kuva: Katja Juurikko

Hämeenlinnan valvontakoordinaattorina aloittaa elokuun lopussa Nina Perälä.

Perälä toimii tällä hetkellä mielenterveyskuntoutujille tarkoitetun Attendo Sairionrannan palvelukodin johtajana Hämeenlinnassa. Koulutukseltaan hän on ylemmän AMK-tutkinnon suorittanut sosionomi.

Virkaa haki määräaikaan mennessä 11 hakijaa. Heistä seitsemän täytti viran kelpoisuusvaatimuksen, ja haastatteluihin eteni neljä hakijaa. Viran täyttämisestä päätti asiakasohjaus- ja ostopalvelujohtaja Leena Harjula.

Virkaan tuli ensin valituksi ex-kansanedustaja Satu Taiveaho, joka kuitenkin ilmoitti keskiviikkona sähköpostiviestillä, ettei ota virkaa vastaan. Perälä nousee siis virkaan varasijalta.

Taiveaho toimi vuosina 2003–2011 SDP:n kansanedustajana Hämeen Vaalipiiristä. Taiveaho on tehnyt työuransa sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä. Nykyään hän toimii johtavana sosiaalityöntekijänä Kymsotella.

Lue myös: Satu Taiveaho muuttaa takaisin Riihimäelle – ­Jätti ottamatta Hämeenlinnasta saamansa viran toisen työpaikan vuoksi (28.7.2022)

Tapaus Onnikoti Omenapuu kiihdytti kekustelua valvonnasta

Valvontakoordinaattorin virka on Hämeenlinnassa uusi. Perälä ehtii toimia Hämeenlinnan kaupungin alaisuudessa vain neljä kuukautta, sillä sote-vastuu siirtyy vuodenvaihteessa hyvinvointialueille.

Kaupungin talousarvion mukaan “valvontakoordinaattorin vakanssilla turvataan valvonnan lisääntynyt tarve ja varmistetaan, että hankittu palvelu vastaa ostopalvelusopimusten sisältöä”. Kaupunki olettaa, että valvonnan tehostumisen myötä paljastuvista epäkohdista määrättävät sanktiot kattavat vakanssin kustannukset, joihin on budjetoitu ensi vuoden heinä-joulukuuksi 27 000 euroa.

Valvontakoordinaattori keskittyy työssään nimenomaan yksityisiin sote-palveluihin. Kaupungin organisaatiossa hän sijoittuu kaupungin sote-palvelujen asiakasohjaus ja hankinnat -tulosalueelle. Tähän asti yksityisten yksiköiden valvontaa on hoitanut kolmen viranhaltijan porukka muiden työtehtäviensä ohella.

Hämeenlinnan sopimusvalvonta nousi keskusteluun marraskuussa 2021, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi hämeenlinnalaisessa Onnikoti Omenapuu -hoivakodissa tapahtuneesta alaikäisen, pakko-oireisen asiakkaan kaltoin kohtelusta.

Menot