Kanta-Häme

Sauma parempaan kunnon motivaatiolla

Työskentely ilman ammattitutkintoa ei haasteita tarjoa. Forssalaiset Jouni Ollikainen ja Yassin Eddaifi löysivät motivaation opiskella tutkinto vasta kantapään kautta.

He ovat saamassa kuun lopulla paperit hyvin arvosanoin talotekniikan perustutkinnosta putkiasennuksen koulutusohjelmasta. Kumpaakin odottaa LVI-työ putkiasentajana paikallisessa yrityksessä.

21-vuotias Yassin Eddaifi ja 22-vuotias Jouni Ollikainen ovat ensimmäiset valmistumassa olevat nuoret, jotka tulivat Faktiaan opiskelemaan nuorten aikuisten osaamisohjelman kautta. Ohjelma on tarkoitettu 20–29-vuotiaille pelkän peruskoulun suorittaneille nuorille, jotka voivat osaamisohjelman kautta suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai sen osia.

Nuoret miehet kouluttautuivat Faktiassa työttöminä työnhakijoina osa-aikaisesti mutta ripeästi; teoriat itsekseen ja käytännön työt ammatillisen osaamisen keskuksessa Viksbergissä. Koulutusta oli räätälöity yksilölliseksi.

Motivaatio löytyi

Opiskelun alku ja juuri on heidän mukaansa motivaatio. Ammattioppilaitospaikka valui peruskoulun jälkeen hukkaan, kun motivaatiota ei löytynyt.

– Ei kiinnostanut mikään. Minä tulin tänne itse, kun olin kolme vuotta lorvaillut kotona. Halusin jonkin toisen asteen koulutuksen, Jouni sanoo. Halusta huolimatta ensimmäinen vuosi meni ketuille.

– Ei ollut halua opiskella itsenäisesti. Opiskelu jäi ja tuli mentyä töihin. Sitten näki, millaista se on ilman koulutusta, hän jatkaa.

Yassin muistelee, että hän keskittyi ammattikoulun partaalla vain harrastuksiin.

– Koulu meni sivussa, ei sille uhrannut aikaa eikä vaivaa.

Karu työarki kouli ajattelua.

– Se on oikeastaan kiveen kirjoitettu, ettei ilman tutkintoa nykyisin pitkälle pötkitä, toteaa Yassin, joka muutti Turusta Forssaan kuutisen vuotta sitten. Hänelle tarjottiin aikanaan mahdollisuutta opiskella Faktiassa, mutta sekään ei heti iskenyt kipinää.

Liukuhihnamainen tehdastyö sai myös Jounin mietteet uusille urille ja palaamaan opiskeluun.

– Pakko saada sellainen työ, missä on vaihtelua, hän kuvaa.

Palapelin osat loksahtivat Yassinin mukaan paikoilleen viime kuukausina Faktiassa. Oppimisen into paransi myös yhteistyötä opettajien kanssa.

Nuorten miesten kaveripiiri on muutoksen myötä uudistunut.

– Olen koittanut saada kavereitakin tsempattua. Yhden olen saanut opiskelemaan, Jouni kertoo.

Kaksikon into kasvattaa osaamistaan ei ole vielä täyttynyt. Molempien mielessä kytee ajatus jatko-opiskelusta.

– Mitä enemmän oppii, sitä enemmän haluaa oppia lisää, sanoo Yassin.

Hatunnoston arvoinen suoritus

Nuorten aikuisten osaamisohjelman koordinaattori, kouluttaja Maria Arjoniemi Faktiasta kehuu poikien kehitystä esimerkilliseksi: Motivaatio näkyy, ja heidän voi luottaa pärjäävän työelämässä. Ohjelman haasteena ovat nuoret, joilla on takanaan monia keskeytyneitä opintoja.

Talotekniikan tutkinnon vastuuhenkilö ja opettaja Samuli Könkö arvioi, että kaksikolle teki hyvää käydä kasvamassa ja selkeyttää ajatuksiaan siitä, mitä elämältä haluavat.

– Kipinä löytyi, kun he katsoivat maailmaa eri kulmasta. Yhteistyö on ollut saumatonta.

– Hatunnoston arvoinen suoritus kaiken kaikkiaan. (HäSa)

Menot