Kanta-Häme

Sävelet tunkevat korviin

Naislaulajan nasaali ääni täyttää tärykalvot kauppakeskuksen käytävällä. Jumputuksen keskeyttävät vain silloin tällöin ämyreistä kajahtavat tiedotteet alennusten suuruuksista.

Vaatekaupan ovella käytävän kappale sekoittuu hetkeksi liikkeen omaan musiikkiin. Peremmällä vaatteiden seassa meno on taas kuin diskon tanssilattialla.

Käytävää pitkin astelevat asiakkaat eivät näytä kiinnittävän erityistä huomiota rakkaintaan kaipaavan laulajattaren pop-hymistelyyn. Suurin osa vain viilettää käytävän poikki. Askeleet kuitenkin osuvat hämmästyttävän täydellisesti rumpukompin tahtiin.

Musiikki herättää tunteita. Laulaja-kouluttaja Tiina Tähdenvalon korvissa naislaulajan lähettämät ääniaallot eivät muutu erityisen mieluisiksi.

– Kuulostaa ihan siltä, kuin joku kirkuisi, hän sanoo pop-balladia kuunneltuaan.

Tilannetaju puuttuu

Tiina Tähdenvalo on tehnyt 36 vuotta töitä äänen ja musiikin parissa. Hänen mielestään ihmiset altistuvat nykyisin liialliselle melulle. Monissa paikoissa musiikki pauhaa jopa niin lujaa, että tavallisella puheäänellä keskusteleminen on mahdotonta.

– Työpaikoilla saattaa radio soida kahdeksan tuntia päivässä, ja työpäivän päätteeksi joutuu musiikkia kuulemaan vielä kaupassa, kampaajalla ja lääkärikeskusten odotushuoneissa, Tähdenvalo sanoo.

Tähdenvalo on kohdannut soittoa niin apteekeissa kuin kylpylän saunaosastoillakin. Hänen mukaansa turha taustamusiikki saattaa pilata päivän, jos musiikin sisältöä ja käyttöyhteyttä ei ole mietitty tarpeeksi tarkkaan.

– Eräs nainen kertoi minulle ostaneensa aikoinaan miehelleen syöpälääkkeitä apteekissa. Ostosten taustalla oli koko ajan soinut jokin suomalainen nykymusiikki, joka ei sopinut ollenkaan tilanteeseen.

Musiikin hiljentämistä pyytävät saavat Tähdenvalon oman kokemuksen mukaan osakseen töykeää kohtelua.

– Eräässä kahvilassa minua kehotettiin istumaan liikkeen ulkopuolelle, kun pyysin hiljentämään musiikkia, Tähdenvalo sanoo.

Useimmiten taustanauhan tuottavat erilaiset alihankkijat, joihin tavallinen kuluttaja ei voi edes ottaa yhteyttä palautemielessä.

Väsymystä ja stressiä

Tähdenvalon mukaan Suomessa vallitsee vanhentunut näkemys siitä, että musiikilla olisi automaattisesti viihdyttävä vaikutus. Hänen mielestään ihmiset ovat tottuneet niin suureen valinnan vapauteen ja itsensä toteuttamiseen, että tietynlaisen musiikin pakkosyöttäminen saattaa jopa ärsyttää.

Liiallinen äänimaailma voi sekoittaa ajatuksia ja vaikeuttaa keskittymistä. Melun on lisäksi todettu aiheuttavan ihmisille stressiä ja jännittyneisyyttä.

– Musiikki vaikuttaa aina tunteisiin ja alitajuntaan. Ihminen käsittelee kuulemaansa ja näkemäänsä koko ajan alitajunnan kautta. Tästä seuraa turhaa kuormitusta ja väsymystä, eivätkä aivot saa koskaan levätä rauhassa.

Mukava hiljaisuus

Tähdenvalon mukaan hiljaisuutta pelätään turhaan. Monien kauppiaiden mielestä ämyreiden sulkeminen ahdistaisi asiakkaita ja saisi heidät tuntemaan itsensä kiusaantuneiksi.

– Eihän junissa tai kirjastoissakaan soi jatkuvasti musiikki, eivätkä ihmiset näytä erityisen ahdistuneilta musiikin puutteesta huolimatta.

Hänen mukaansa hiljaisuuden ahdistava vaikutus ei liity niinkään musiikin puutteeseen, vaan ihmisen sisimpään. Hiljaisuudessa ajatukset, tunteet ja kokemukset saavat tilaa.

Itsensä kanssa kahden oleminen olisi Tähdenvalon mielestä kuitenkin tärkeää. Ehkäpä kaupoissa soitettava tekopirteä pop-musiikki onkin suunniteltu peittämään alleen ihmisten mieliä painavat irtisanomisuutiset ja maailman ongelmat. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic