Kanta-Häme

Sävellyksiä tulikin 639

Ensimmäiseen Jean Sibelius -sävellyskilpailuun on yhteensä 639 sävellystä. Määrä nousi aiemmin ilmoitetusta – määräajassa saapuneiden kirjekuorien lukumäärä oli 584.

– Monissa kuorissa olikin kaksi tai kolme teosta, kertoo Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden pääsihteeri Anna Krohn.

Kolmessa sarjassa käytävä sävellyskilpailu ehti jo kuorimäärällään nousta ainakin Suomen suurimmaksi sävellyskilpailuksi.

Esimerkiksi kansainväliseen Uuno Klami -kilpailuun tuli tänä vuonna yhteensä 265 teosta 32 eri maasta. Viiden vuoden välein järjestettävään kisaan on aiemmin tullut 117 ja 186 teosta.

Uuno Klami -kilvan osallistumisalue on rajattu Eurooppaan. Kuhmon Kamarimusiikin kansainväliseen sävellyskilpailuun puolestaan osallistui 235 teosta vuonna 2008. Säveltäjiä oli 198 ja he olivat 38 eri maasta.

Katse myös tulevaisuuteen

Sävellyskilpailun osallistujat jakautuivat melko tasaisesti eri sarjoihin. Krohnin mukaan viuluteoksia tuli 219, pianoteoksia 199 ja kuoroteoksia 221.

– Kuorien saapuminen oli kuin tsunami. Sibeliuksen nimi ja huippuraati houkuttelevat, kuvailee Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Hänen mukaansa kilpailutöiden määrä ylitti kaikki odotukset, ja tästä näkyy, että kansainväliselle sävellyskilpailulle on sosiaalinen tilaus.

– Jossain noista kuorista saattaa olla maailman hienoin teos. Esimerkiksi Claude Debussy on aikoinaan löydetty sävellyskilpailusta.

Korhonen sanoo sävellyskilpailun yhtenä kulmakivenä olevan jatkuvan luovuuden teema.

– Kun juhlitaan synttäreitä, ei katsota vain taaksepäin, vaan myös tulevaisuuteen. Aika näyttää, mitä tämä kilpailu tuottaa. Ehkä Sibeliuksen 200-vuotisjuhlissa on tiedossa, mitä tästä jäi käteen. (HäSa)