fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Savua ilmassa Sairiossa – Asuinalueen asukas pitää lämmityskaudella tupruavaa savun määrää jo häiritsevänä

Hämeenlinnan kaupunki ohjeistaa, että tulisijoissa ja lämmityskattiloissa saa asuinalueilla polttaa ainoastaan kuivaa puhdasta puuta. Risujen ja lehtien poltto pihalla on kielletty.
Savua Sairiossa lokakuisena lauantai-iltana. Hämeen Sanomien Sairiossa asuva lukija pitää asuntojen ja saunojen puulämmityksestä tulevaa savun määrää ja savunhajua asuinalueellaan jo häiritsevänä. Kuva: Lukijan kuva
Savua Sairiossa lokakuisena lauantai-iltana. Hämeen Sanomien Sairiossa asuva lukija pitää asuntojen ja saunojen puulämmityksestä tulevaa savun määrää ja savunhajua asuinalueellaan jo häiritsevänä. Kuva: Lukijan kuva

Lämmityskausi alkaa, kun sää viilenee. Samalla lisääntyy puu- tai öljylämmityksestä syntyvän savun määrä. Hämeen Sanomien Sairiossa asuva lukija on kiinnittänyt huomiota asuinalueellaan leijuvaan savuun ja myös savun hajuun. Hän pitää savun määrää jo häiritsevänä. Häntä huolestuttavat puun poltosta tulevat pienhiukkaset sekä muutkin mahdolliset terveyshaitat.

Kesällä savua tupruaa hänen mukaansa lähinnä saunailtoina, mutta lämmityskauden aikana savu ja haju haittaavat monta kuukautta vuodesta.

Savun määrä asuinalueella on hänen mukaansa vain lisääntynyt. Hän on tehnyt myös havaintoja, että alueella on ulkosalla poltettu mahdollisesti puutarhajätettä.

Savusta harmistunut sairiolainen on ollut asiasta yhteydessä jo vuosi sitten Hämeenlinnan kaupungin ympäristöviranomaiseen.

Tuolloin hän oli toivonut kaupungin muistuttavan omakotiasujia esimerkiksi tiedotteella tulisijojen oikeaoppisesta käytöstä ja siitä, mitä puu-uuneissa ja saunanpesissä yleensäkin saa polttaa.

Kolmenkierto antaa ohjeita puulämmitykseen

Hämeenlinnan kaupungin ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen toteaa, että jätelautakunta Kolmenkierron antamat jätehuoltomääräykset määrittelevät mitä Hämeenlinnassa kiinteistön lämmityksen yhteydessä saa kiinteän polttoaineen joukossa polttaa.

Jätehuoltomääräysten mukaan kiinteistön lämmityksen yhteydessä saa polttaa muun kiinteän polttoaineen joukossa ainoastaan käsittelemätöntä puujätettä. Sytykkeenä voi käyttää vähäisessä määrin puhdasta ja kuivaa paperia ja pahvia.

Jätteiden hävittäminen polttamalla on jätehuoltomääräyksissä kielletty. Kielto ei koske sellaista jätteen polttoa, johon on saatu ympäristölupa tai muu viranomaisen hyväksyntä.

Puutarhajätettä ei saa polttaa taajama-alueella

Taajaman ulkopuolella saa jätehuoltomääräysten mukaan polttaa vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia, vaarattomia kasviperäisiä polttokelpoisia jätteitä kuten kuivia olkia ja hakkuujätteitä sekä käsittelemätöntä puujätettä.

Jätehuoltomääräyksissä muistutetaan, että polttaminen ei saa aiheuttaa naapureille savu- ja nokihaittaa eikä haju- tai terveyshaittaa.

Tulisijoissa saa polttaa vain puhdasta puuta

Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla ohjeistetaan, että tulisijoissa ja lämmityskattiloissa saa asuinalueilla polttaa ainoastaan kuivaa puhdasta puuta. Omakotitalojen tulisijoissa ja lämmityskattiloissa ei saa polttaa jätettä.

Ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen muistuttaa, että esimerkiksi Hengitysliiton verkkosivuilta löytyy omakotiasujille sopivia ohjeita oikeaoppiseen puulämmitykseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen (STTV) mukaan puun pienpolton yleistyessä kuntien terveydensuojeluviranomaisille tehdyt polttoa koskevat savuvalitukset ovat lisääntyneet.

STTV on terveydensuojelulain toimeenpano- ja asiantuntijaviranomaisena laatinut ohjeet terveydensuojeluviranomaisille valitusten käsittelyyn. HäSa

Polta vain kuivaa ja puhdasta puuta

Jätteiden hävittäminen polttamalla on kiellettyä.

Lämmityksen yhteydessä saa muun kiinteän polttoaineen joukossa polttaa ainoastaan käsittelemätöntä puujätettä sekä sytykkeenä puhdasta ja kuivaa paperia ja pahvia.

Hengitysliiton neuvot

Puun poltto tuottaa aina pienhiukkasia ja terveydelle haitallisia yhdisteitä. Päästöjen määrään voi vaikuttaa polttamalla kuivaa puuta puhtaasti.

Kitupoltto ja roskien poltto heikentävät tulisijan ja hormien kuntoa.

Savu sisältää pienhiukkasia, häkää, erilaisia hiilivetyjä ja muita terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Muista nuohous: jatkuvassa käytössä olevan savupiipun nuohous 1 kerran vuodessa, vapaa-ajan asunnossa 3 vuoden välein.

Lähteet: Hämeenlinnan kaupunki ja Hengitysliitto

Menot