Kanta-Häme

SCC-soppa kuplii kulisseissa

Hämeenlinnan kärkipoliitikot ovat seuranneet hämmentyneinä Sunny Car Centerin rahoituksesta noussutta julkisuusmyllyä.

Osa haluaisi viheltää nyt pelin poikki ja purkaa Kirstulan maakaupan. Osa taas katsoo, että kohusta huolimatta nyt on viisainta odottaa sovitusti syyskuun loppuun, saako yhtiö rahat maksettua kaupungin tilille.

Kaupan purkamisen kannalla ovat muun muassa kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Lulu Ranne (ps.) ja valtuuston varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.).

Molemmat olivat paikalla elokuun ensimmäisessä kaupunginhallituksen kokouksessa, jossa SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma esitteli rahoituskuvioitaan. Sambia-kytkös tuli silloin ensimmäistä kertaa ilmi.

– Oltiinhan me ihan ”monttu auki”. En siinä vaiheessa puuttunut asiaan, vaikka ajattelinkin, että soppa tästä tulee, Ojansuu-Kaunisto toteaa.

Lopullisesti hänen silmänsä avautuivat, kun sambialainen rahoittajataho alkoi vaikuttaa nigerialaiskirjeen tapaiselta huijaukselta.

– Nyt tämä ei enää mene läpi. Kaiken tämän jälkeen vihreä valtuustoryhmä ei tule tästä eteenpäin tukemaan hanketta, Ojansuu-Kaunisto toteaa.

Toisena raskauttavana seikkana hän pitää sitä, että autokaupan keskuksena markkinoitu hanke on vaateliikkeineen ja kahviloineen pikkuhiljaa muuttunut entistä enemmän tavalliseksi kauppakeskukseksi.

– On olemassa isoja hankkeita, joiden edessä virkamiehet ja poliitikot ovat polvillaan. Millä hinnalla me näitä uusia työpaikkoja haetaan? Ajavatko luvatut työpaikat kaikkien muiden arvojen ohi? Ojansuu-Kaunisto kyselee.

Hän onkin ehdottanut SCC:n tapaukseen liittyen kaupungin päättäjille yleisötilaisuutta.

– Siellä me kaikki saisimme tilaisuuden kertoa, missä mennään ja mitä me siitä ajattelemme.

”On menty liian pitkälle”

Lulu Ranne hyväksyi muun kaupunginhallituksen tavoin toukokuussa SCC:n maakauppakirjan, mutta ei siihen liittyvää kolmen miljoonan euron suorahankintaa, jota hän piti hankintalain vastaisena. Sen jälkeen Pro-koalitio on vastustanut koko hanketta.

– Epätasa-arvoista kohtelua, jatkuvaa vedätystä, puuttuvia dokumentteja. Suorahankintavaiheessa tämä todella kriisiytyi, ja nyt tuli se vihonviimeinen juttu, Ranne luettelee epäluottamuksen syitä.

Hänen mukaansa Hämeenlinnan kaupungilta on mennyt sambialaissotkun myötä maine.

Ranne ottaa esimerkiksi Talouselämän haastattelun, jossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo vakuutusyhtiö Pohjantähden Eero Ylä-Soininmäen asiantuntemuksen vaikuttaneen kaupunginhallituksen kantaan.

– Samaisessa lehdessä, sambialaissotkun paljastuttua Ylä-Soininmäki irtisanoutuu koko hommasta ja toteaa olevansa Ritaluoman kanssa vain juttukaveri.

– Tässä on annettu valtavasti siimaa koko ajan. Virkamiesjohto sekä hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat ovat menneet liian pitkälle, Ranne sanoo.

Hänen mielestään kaupunginjohtajien pitäisi esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle tonttikaupan purkamista.

– Pahin skenaario on, että 30. syyskuuta mennessä Ritaluoma on mistä-lie-nurkista kaivanut ne rahat. Silloin me ei päästä tästä enää koskaan irti, Ranne sanoo.

Maine markkinoilla

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei sen sijaan koe sopimuksen purkamista tarpeelliseksi.

– Kaupunginhallitus teki päätöksen eurooppalaisen pankin antaman lainatarjouksen pohjalta. Sambia-kuvio esitettiin vasta sen jälkeen ja aika paljonhan se pöydän ympärillä kulmakarvoja nostatti.

Kiemunki muistuttaa, ettei kaupunginhallituksen pöydän ympärillä kukaan kyseenalaistanut sambialaisrahan olemassaoloa. Hän kuittaa myös puheet kaupungin kanssa neuvottelevien yritysten rahoituksen tarkistamisesta etukäteen populistisiksi, sillä kukaan ei sitäkään SCC:n kaupantekovaiheessa vaatinut.

– Käytännössä se on mahdotonta. On yritysten asia, jos he haluavat sitä avata. Tämän jälkeen voi olla, että aika harva haluaa tulla esittelemään rahoitustaan kaupunginhallitukselle, Kiemunki sanoo.

Hän viittaa kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen Sambiassa ilmestyneeseen lehtijuttuun, jossa kerrottiin Chiluban rahalähetyksen pysähtyneen matkalle. Myöhemmin uutinen osoittautui perättömäksi, mutta tuolloin kaupunginhallituksen jäsenillä oli samanlainen käsitys asioiden kulusta.

– Kaupunginhallituksella on vaitiolovelvollisuus. Aikaisemminkin kaupunginhallituksesta on vuotanut kaupunkikonserniin liittyviä luottamuksellisia keskusteluja ulkopuolisille, Kiemunki sanoo.

Hänen mielestään SCC:n maine punnitaan nyt markkinoilla. Tähän mennessä luottamusta on riittänyt.

– Hankkeessa on ollut mukana Siemensiä, Stora Ensoa ja Uponoria. Tiloistakin on jo vuokrattu 40 prosenttia eli 40 000 kerrosneliötä, Kiemunki toteaa.

”Ei kuulu meille”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) odottaisi niin ikään syyskuun loppuun.

– Kaupungin näkökulmasta on edelleen toivottavaa, että kauppa-asia etenee. Jos näin ei käy takarajaan mennessä, silloin lähdemme hakemaan kaupan purkamista.

Hänen mukaansa kaupungin tulee olla ennustettava kumppani.

– Me voidaan itse toimia ennustettavasti, rehellisesti ja reilusti laillisten päätösten pohjalta. Jos me lähdettäisiin tässä tempoilemaan, ei siitä mitään tulisi muuta kuin kaaos.

Rautio muistuttaa, ettei kaupunki muidenkaan kohdalla kysy, mistä yritys on rahansa saanut.

– Se ei kuulu meille. Eikä kaupungin tehtävä ole torpata elinkeinotoimintaa, vaan päinvastoin edistää sitä. Tämä on nyt sellainen kohta, jossa sitä vähän koetellaan.

Hän vertaa Hämeenlinnan kohussa kärsinyttä mainetta Ruokolahden leijonaan. Raution mielestä kaupungin organisaatiossa ei ole tapahtunut sellaista mokaa, josta pitäisi ottaa jotain opiksi.

– Ehkä lähinnä se, ettemme itse hämmennä ja nosta tätä joka päivä otsikoihin joissakin verkkolehdissä. Jotenkin vähän haiskahtaa, ettei kaikilla ole tässä isoin huoli kaupungin maineesta. Voi olla muitakin tarkoitusperiä, Rautio toteaa. (HäSa)

Menot