Kanta-Häme

SCC-tietovuodon todenperäisyyttä selvitetään

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) pyrkii varmistamaan Sunny Car Centerin toimitusjohtajan Markku Ritaluoman esittämän todisteen, jonka mukaan kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.) ja kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Ismo Soukola (ps.) olisivat vuotaneet salassa pidettäviä kaupunginhallituksen asioita sambialaiselle verkkolehdelle elokuussa.

Ritaluoma esitteli tiistain Hämeen Sanomissa kansainvälisen CIPDH-ihmisoikeuskomitean Afrikan osaston johtajan Fagus Yaw Berkon lähettämää sähköpostia, jossa mm. Soukola ja Ranne mainitaan nimeltä. Molemmat ovat kiistäneet syytökset ja kaikki kontaktit Sambiaan.

”Käsittämätön soppa”

Kiemunki lähetti tiistaina sähköpostia Berkolle. Häntä pyydetään todistamaan henkilöllisyytensä ja asemansa Sambiassa, minkä lisäksi Berkolta pyydetään vahvistus tietovuotoa tutkivista viranomaisista ja väitetystä Suomesta tehdystä tietovuodosta.

Kiemunki otti yhteyttä Berkoon sen jälkeen, kun asiasta keskusteltiin maanantain valtuustoinfossa.

– Siellä oltiin useammassa puheenvuorossa sitä mieltä, että tämän Berkon henkilöllisyys pitää varmistaa. Toivoin jonkun täysin ulkopuolisen tahon ryhtyvän selvittämään asiaa, mutta minua kehotettiin toimimaan, Kiemunki kertoo.

Vastauksen jälkeen valtuustoryhmät päättävät mahdollisen tilapäisen valiokunnan perustamisesta, joka arvioi kaupunginhallituksen luottamuksen. Kuntalain mukaan valtuusto voi hajottaa hallituksen, jos hallitus tai osa sen jäsenistä ei nauti valtuuston luottamusta.

– Nyt odotellaan ensin vastausta Berkolta. Onhan tämä ihan käsittämätön soppa, Kiemunki sanoo.

Väitetty vuotaja: ei kontaktia kehenkään

Kolmas sähköpostissa nimeltä mainittu henkilö ihmettelee joutumistaan väitettyjen tietovuotajien joukkoon.

Hämeenlinnassa asuva henkilö kiistää olleensa missään tekemisissä SCC-sopan osapuolten kanssa, ja sanoo kuulleensa väitetystä osallisuudestaan asiaan vasta tiistaina.

– Ei mitään käsitystä, miten tämä on mahdollista. Olen täysin epäpoliittinen, en tunne tai ole tavannutkaan ketään näistä henkilöistä, enkä liity millään lailla koko asiaan. Odotan suurella mielenkiinnolla, miten tämä asia kääntyy. Tarvittaessa lakimiehet saavat hoitaa loput.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut tiistaina Fagus Yaw Berkoa. (Häsa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic