Kanta-Häme

SDP:n Antti Rinne sai puolustaa eläkelupauksia Hämeenlinnan torilla – "Olemme sitoutuneet satasen nettokorotukseen joidenkin vuosien aikana"

Gallupjohdon pörhistämän SDP:n eturivi jalkautui äänestäjien pariin Hämeenlinnassa.
Sosiaalidemokraattien eturivi puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla jalkautui kansan pariin lauantaina Hämeenlinnan torilla. Vaalitilaisuus liittyi Verkatehtaalla pidettävään SDP:n puoluevaltuuston kaksipäiväiseen kokoukseen.

– SDP on sitoutunut siihen, että alle 1 400 euron eläkkeisiin tehdään sadan euron nettokorotus joidenkin vuosien aikana. Jos talouskehitys jatkuu normaalina, pystymme varmaan toteuttamaan tämän yhden vaalikauden aikana, vakuutti SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lauantaina Hämeenlinnan torilla.

Rinne sai heti puolustaa demarien eläkelupausta hämeenlinnalaiselle Irja Göösille, joka epäili sitä pelkäksi vaalipuheeksi.

– Se sata euroa tuntuu vähän utopistiselta lupaukselta. Ja jos se tulee, se tulee kuitenkin niin pitkän ajan kuluessa, että tässä taitaa aika jättää ennen sitä, Göös sanoi.

– Tietysti toivon, että tällainen korotus oikeasti toteutuisi.

Rinne kapusi vielä puhujalavalle kertaamaan lupauksensa koko eläkeläispitoiselle yleisölle.

– Jos olette sitä mieltä, että tämä muutos pitää suomalaisessa yhteiskunnassa tehdä, olemme kulkemassa samaan suuntaan, ystävät.

 

Demarien gallupkaulan kasvu näkyi ja kuului, vaikka Rinne varoikin esiintymästä liian voitonvarmana.

– Olen totta kai tyytyväinen siihen, että gallupit menevät parempaan suuntaan, mutta yhtään ääntä ei ole vielä annettu, hän muistutti.

Hallituspuolueet ovat kritisoineet demareita katteettomista lupauksista ja erikseen siitä, että puolue aikoo muun muassa siirtää liki puoli miljardia euroa Sitran ja Suomen Pankin pääomia valtion budjettimenoihin.

– Niitä käytetään kertaluonteisiin menoihin, ei pysyvien menojen katteeksi, Rinne kuittasi.

Hänen mukaansa SDP on osoittanut varjobudjeteissaan pystyvänsä päihittämään hallituksen taloudenpidossa niin, että pieni- ja keskituloisten verotus kevenisi ja valtion velkaantuminen taittuisi enemmän kuin Sipilän hallituksen ratkaisuilla.

 

Hämeenlinnalaisen ex-valtuutetun Reijo Suomisen pääviesti puoluetoveri Rinteelle oli, että lakien säätämiseen pitäisi saada parempaa harkintaa.

– Niiden kanssa hosutaan liikaa. Esimerkiksi toimeentulotuen siirtäminen Kelalle ja vammaisten ja vanhusten taksipalvelujen kilpailuttaminen ovat menneet pieleen. Tällaisia muutoksia pitäisi mieluummin jarruttaa kuin hosua.

Suomisen mielestä Rinne on kehittynyt selvästi puheenjohtajakautensa edetessä ja on nyt valmis pääministeriksi.

 

Rinne kommentoi Hämeen Sanomille myös viime päivien kuumaa puheenaihetta: ennätyksellisen alhaista syntyvyyttä. Hänen mukaansa SDP:ssä on jo valmisteltu useita asioita lapsiperheiden ja lasten aseman parantamiseksi.

– Meillä on muun muassa lapsiperheköyhyyspaketti, josta löytyy parikymmentä erilaista toimenpidettä tilanteen korjaamiseksi, hän kertoi.

– Lasten ja lapsiperheiden asia on nostettava seuraavan hallitusohjelman keskiöön riippumatta siitä, mikä puolue voittaa vaalit. Sekä valtakunnan tasolle että kuntiin pitää saada lapsiperhestrategiat ja konkreettiset toimenpideohjelmat.

Rinne nosti Suomen kestämättömäksi luisuvan väestökehityksen esiin jo viime vuonna kehottamalla suomalaisia ”synnytystalkoisiin”. Tuolloin itse asia jäi sanavalinnan poikiman pulinan varjoon.

 

Rinne ei suostunut arvioimaan, kumpi nykyisistä päähallituspuolueista olisi demareille mieluisampi hallituskumppani. Sote-uudistuksen kohdalla SDP on keskittynyt ruoskimaan erityisesti kokoomuksen ajamaa valinnanvapautta.

– Tämän hallituksen yhteinen linja on ollut ajaa tätä lehmänkauppamallia, enkä osaa tässä mielessä asettaa näitä kahta paremmuusjärjestykseen. Välillä tuntuu, että kepulaiset ajavat markkinamallia yhtä vahvasti kuin kokoomus.

 

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoi, että perinteisen vaalityön ohella puolue pyrkii uudistamaan toimintatapojaan. Hän esitteli uutta SDP-mobiilisovellusta, jossa myös kysellään käyttäjien mielipiteitä.

– Mutta ei se tekniikka maailmaa mullista, vaan kyllä puolueella pitää olla kiinnostavaa sanottavaa ja visio tulevaisuudesta, ja siihen ihmiset joko tarttuvat tai eivät tartu. En usko mihinkään nettiäänestysdemokratiaan.

SDP kokoontui lauantaina kaksipäiväiseen puoluevaltuuston kokoukseen Hämeenlinnan Verkatehtaalle. HäSa

Lue myös: SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen

Päivän lehti

8.8.2020