fbpx
Kanta-Häme

Sdp:n Gustafsson tyrmistyi nuorisotakuun rahoista – hallitus ”leikkaa nuorilta siivet”

Sdp:n kansanedustaja, viime vaalikaudella opetusministerinäkin toiminut Jukka Gustafsson pitää hallituksen ratkaisua vähentää nuorisotakuun rahoitusta käsittämättömänä. Hänestä hallitus leikkaa ”nuorilta siivet” työelämään.

– Nuorisotakuu on ollut työllisyyspolitiikan superlääke, jonka avulla olemme varmistaneet monelle nuorille ensikosketuksen työelämään. Nyt tämä kaikki ollaan heittämässä romukoppaan ilman, että tilalle on tarjolla mitään aitoa uutta työllistämiskeinoa, Gustafsson arvostelee.

– Kuinka hallitus kehtaa, mutta kehtaahan se työministeri (Jari) Lindströmin johdolla, hän sivaltaa Perussuomalaisten ministeriä.

Lännen Median maakuntalehdet kertoivat lauantaina, että nuorisotakuuseen varatut rahat vähenevät tuntuvasti.

Viime hallituskaudella takuuseen oli varattu joka vuodeksi 60 miljoonaa euroa. Juha Sipilän (kesk.) hallitus on varannut kolmeksi vuodeksi 10 miljoonaa euroa.

Nuorisotakuulla luvataan jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja vastavalmistuneille alle 30-vuotiaille työ-, työpaja-, harjoittelu- tai kuntoutuspaikka kolmessa kuukaudessa työttömäksi joutumisesta. Nuorisotakuuseen ryhdyttiin, koska Suomessa oli ja on nyt yli 110 000 20–29-vuotiasta nuorta, joilla ei ole peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Noin 40 000 heistä ei ollut töissä eikä opiskelemassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvoksen Tarja Feltin mukaan 60 miljoonallakaan ei pystytty tekemään kaikkea haluttua ehkäisevää työtä.

Nuorisotakuulla ei ole pystytty vähentämään työttömien nuorten määrää. Vuonna 2011 noin 9 prosenttia nuorista ei jatkanut peruskoulun jälkeen tutkintotavoitteista opiskelua. Myös tuoreimpana tilastoituna vuonna 2013 osuus oli entisellään. LM–HäSa

Menot