Kanta-Häme

SDP:n Johannes Koskinen puolustelee sopeutumiseläkkeen nostamista heti rahakkaan Lontoon-pestin jälkeen: "Olen toiminut ohjeiden mukaisesti"

Paluuta eduskuntaan yrittävä ex-ministeri muistuttaa Lontoon kustannustason korkeudesta ja kertoo aloittavansa uuden työprojektin joulukuun alusta.
Takaisin eduskuntaan tähtäävä hämeenlinnalainen ex-ministeri Johannes Koskinen (sd.) alkoi yllättäen nostaa eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien työttömyyskorvaukseksi tarkoitettua sopeutumiseläkettä heti tuottoisan Lontoon-pestinsä jälkeen.

Hämeenlinnalainen ex-oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) alkoi nostaa kohuttua sopeutumiseläkettä heti syyskuun alusta, kun kovapalkkainen pesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) johtokunnassa oli päättynyt, uutisoi Iltalehti keskiviikkona.

Miten perustelet ratkaisuasi, Johannes Koskinen?

– Tulot loppuivat. Olen toiminut ohjeiden mukaisesti ja samaan tapaan kuin muutkin.

– Aiemmin minulla ei ollut tietoa seuraavasta työstä, mutta olen aloittamassa joulukuun alussa kirjoitusprojektin, josta tulevat tulot katkaisevat sopeutumiseläkkeen marraskuun loppuun. Sopimusta ei ole vielä tehty, mutta työ liittyy sote-uudistukseen ja julkisiin hankintoihin. Eli nostan sopeutumiseläkettä vain kolme kuukautta.

Kansanedustajien sopeutumiseläkettä ja sillä kikkailua on kritisoitu paljon. Pettikö poliittinen pelisilmäsi?

– Sitä oli maksettu minulle jo vuonna 2015 kansanedustajan tehtävän päätyttyä, ja se tuli nyt ikään kuin automaattisesti samalla, kun hain vanhuuseläkettä iän perusteella muista töistä. Se tuli ikään kuin oheisena siinä hakemuksessa, enkä harkinnut sitä sen enempää.

Paljonko saat sopeutumiseläkettä?

– Noin 5 300 euroa kuukaudessa. Lisäksi saan noin 1 200 euroa kuukaudessa vanhuuseläkettä muista työsuhteista. Summat ovat siis bruttosummia.

Sait EBRD:n johtokunnassa kolmen vuoden aikana yhteensä reilusti yli puoli miljoonaa euroa erittäin kevyesti verotettuna. Eikö tästä jäänyt mitään sukanvarteen tämän muutaman kuukauden ajaksi?

– Täytyy muistaa Lontoon korkea kustannustaso ja se, että olin koko ajan nelihenkisen perheen ainoa tulonsaaja. Noin 70-neliöisen asuntomme asumiskulut olivat yli 50 000 euroa vuodessa. Vuokrat ovat siellä niin järisyttävillä tasoilla. Meidän asunnossamme vuokra oli euroissa vajaa neljä tonnia kuukaudessa.

– Totta kai säästöjäkin kertyy, mutta eihän se vaikuta muidenkaan eläkkeisiin.

– Sopeutumiseläkkeen pitää olla rakennettu niin, että se ottaa huomioon kulloisetkin tulot.

Lontoossa asuessasi ansaitsit EBRD-tulojesi lisäksi joka vuosi useita kymmeniä tuhansia euroja Suomessa. Mitä nämä tulot ovat olleet?

– Nostin omia eläkevakuutussäästöjäni 2 000–3 000 euroa kuussa Suomessa syntyvien kulujen maksamiseen, muun muassa talon kuluihin.

– Lisäksi siellä on ollut osakkeiden myyntituloja. Myin joidenkin valtionyhtiöiden osakkeita, kun niiden kurssit olivat nousseet.

Liian löysäksi ja anteliaaksi moitittua kansanedustajien sopeutumiskorvausjärjestelmää ollaan kohtuullistamassa, ja olet itsekin kannattanut sen muuttamista. Eivätkö sanasi ja tekosi ole nyt ristiriidassa?

– Tällaisten tapausten osalta järjestelmää ei olla muuttamassa. Eli kun tuloja ei ole, sopeutumiseläkkeeseen tai -rahaan on oikeus jatkossakin. Mutta jatkossa siihen vaikuttavat myös yritys- ja pääomatulot, ja tätä kautta uusi malli muuttaa järjestelmää paremmaksi.

Olet ehdolla ensi kevään eduskuntavaaleissa. Miten arvelet mahdollisten äänestäjiesi suhtautuvan sopeutumiseläkkeen nostamiseen?

– Olen toiminut ihan normaalisti ohjeiden mukaan. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät sen.

– Otsikoilla ja muilla annetaan herkästi väärää kuvaa. Usein totuutta löytyy enemmän pienellä präntillä kuin otsakkeista tai some-kohuista. HäSa

Sano suoraan -sarjassa tentataan poliitikkoja ja muita ajankohtaisia haastateltavia siekailemattoman suorilla kysymyksillä.