fbpx
Kanta-Häme

SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – "Voin haastaa koko porukan"

Forssalainen Kaisa Lepola (sd.) lähti politiikkaan kymmenen vuotta sitten paikallisen demarikonkarin Ilkka Joenpalon houkuttelemana. Nyt hän rynnii kohti eduskuntaa piirinsä kärkiehdokkaiden rintamassa. Kuvaaja: Lassi Puhtimäki

– Politiikka tarvitsee nyt nimenomaan sellaisia osaajia, jotka nousevat joltain virka- tai työuralta ja tietävät oikeasti, mistä puhuvat, sanoo SDP:n kansanedustajakandidaatteihin kuuluva Kaisa Lepola.

– Pitkään eduskunnassa istuneet saattavat olla vieraantuneita ihmisten arjesta ja aiemmasta ammattiosaamisestaan. Itse ymmärrän työhistoriani ansiosta monenlaisten perheiden erilaisia elämäntilanteita ja myös sellaista todellisuutta, jota vain harva pääsee näkemään.

Näin sosiaalialalla kouliintunut, virkamiesuraansa painottava forssalainen vetää pesäeroa niihin ammattipoliitikkoihin, joiden siviilityökokemus on jäänyt vaatimattomaksi.

Lepola aloitti uransa lastensuojelun sosiaalityöntekijänä ja on toiminut sittemmin erilaisissa johtotehtävissä. Tällä hetkellä hän on Lopen vs. perusturvajohtaja. Perhearjen ymmärrystä on syventänyt omakohtainen kokemus neljän lapsen äitinä.

– Toivon, että tämä tausta puree myös äänestäjiin.

 

41-vuotias Lepola on Forssan seudun paikallispolitiikan ykkösnimi. Hän on Forssan kaupunginhallituksen ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja.

Kevään eduskuntavaalien ennakkoasetelmissa Lepola kärkkyy SDP:n sisäisessä hierarkiassa kolmen istuvan kansanedustajan ja paluuta tekevän Johannes Koskisen perässä – mutta hyvällä iskuetäisyydellä. Vaikka Forssan seutu on pieni ja vaalipiirin pussinperä, Lepolan henkilökohtainen kannatus voi kantaa Arkadianmäelle asti siinäkin tapauksessa, että SDP saa Hämeestä vain yhden lisäpaikan eli yhteensä neljä paikkaa.

– Ennusmerkit ovat sellaiset, että voin haastaa koko porukan, hän sanoo.

Viime kuntavaaleissa Lepola oli Kanta-Hämeen suhteellisesti suosituin ehdokas. Viime eduskuntavaaleissa hän sijoittui 4 558 äänellään ensimmäisen putoajan paikalle. Kotikentällään Forssan seudulla hän kuitenkin päihitti mennen tullen kummankin istuvan kansanedustajan eli sekä Sanni Grahn-Laasosen (kok.) että Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.).

Kompastuskiveksi muodostui se, ettei Lepolaa tunnettu lainkaan Lounais-Hämeen ulkopuolella.

– Nyt minulla on tunnettavuutta ympäri maakuntaa paljon enemmän kuin neljä vuotta sitten. Siitä on varmasti hyötyä näissä vaaleissa.

Loppupeleissä Lepolan vaalitulos voi kulminoitua siihen, montako ääntä hän menettää SDP:n toiselle forssalaisehdokkaalle Emmi Lintoselle.

 

Lepola alleviivaa asiantuntijuuden ja huolellisen valmistelun merkitystä onnistuneessa päätöksenteossa. Hän kavahtaa “populistisia mustavalkoisuuksia” ja kovaäänistä mesoamista.

– En hae mitään henkilökohtaisia kahnauksia mutta olen tarvittaessa hyvinkin kova, kestävä ja päättäväinen.

Esimerkkinä vahvuudestaan poliitikkona hän mainitsee Forssan terveydenhuollon ulkoistamisen estämisen.

– Sain silloin lokaa niskaani yli puoluerajojen, vaikka ratkaisu on osoittautunut seudulle oikeaksi.

 

Sote-uudistus saadaan seuraavalla vaalikaudella kestävälle pohjalle laajalla parlamentaarisella valmistelulla sekä asiantuntijoiden ja sote-kentän viisautta kuuntelemalla, Lepola summaa.

Hänestä Kanta-Häme tarvitsee laajemman sote-organisaation esimerkiksi nykyisen sairaanhoitopiirin pohjalle. Pelkkä ylimaakunnallinen sairaalayhteistyö ei riitä, koska osa erikoissairaanhoidon ulkopuolisista sote-palveluista kannattaa järjestää seutukuntia suuremmalle väestöpohjalle.

– Lisäksi kuntien ja kuntayhtymien pitää voida toimia palveluntuottajina. Tärkeintä on tietenkin se, että palvelut toimivat, ei se, missä niistä päätetään. Seudulliset palvelut on kirjattava sopimuksiin jo valmisteluvaiheessa.

Lepolan mielestä myös Riihimäki voidaan ottaa mukaan valmisteluun, vaikka kaupunki tutkisi samaan aikaan mahdollisuutta siirtyä Uuteenmaahan ja HUS:iin.

– Voimme myös olla maakuntana tukemassa heitä näiden eri vaihtoehtojen vertailemisessa, maakuntahallituksessakin istuva Lepola pohtii.

 

Lepolalle lähestyvät eduskuntavaalit ovat “arvopohjavaalit”. Hän syyttää hallitusta tuttuun oppositiotyyliin eriarvoistavasta politiikasta ja heikko-osaisten unohtamisesta. Esimerkiksi toisen asteen lähiopintojen leikkaus lisää hänestä nuorten riskiä pudota koulutuksen kelkasta.

– Tällaisten virhepäätösten seurauksia joudutaan sitten paikkailemaan uusilla palveluilla.

SDP:n viimeaikaisten eläke- ja muiden vaalilupausten rahoittamiseksi koko verorakenne pitää Lepolan mielestä ottaa kriittiseen tarkasteluun tämän hallituskauden jälkeen.

– Rahan kohdentaminen on vahvasti arvopolitiikkaa. On mietittävä, mitä tämä yhteiskunta kipeimmin tarvitsee ja mitkä asiat on oikeasti perusteltua kattaa verovaroilla. Tarvitseeko yli satatuhatta euroa vuodessa tienaava vanhempi lapsilisää?

Pienen ihmisen perspektiivi pitäisi Lepolan mielestä muistaa myös ilmastopolitiikassa. SDP:n ilmasto-ohjelmasta poiketen hän ei lähtisi aikatauluttamaan polttomoottoriautojen kieltämistä.

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta hankkia uusia vähäpäästöisiä autoja tai olla kokonaan ilman omaa autoa. Alueellisetkin erot ovat suuria. Ei pidä hirttäytyä linjauksiin, joiden toteuttaminen on todellisuudessa mahdotonta isolle osalle väestöstä. HäSa

Hämeen Sanomat haastatteli tulevien eduskuntavaalien 12 kantahämäläistä kärkiehdokasta. Tässä koko juttusarja:

Lue myös: Kokoomuksen Timo Heinonen lupaa tehdä lisää maaleja – “Olen aina halunnut ajatella koko Hämettä” (2.3.2019)
Lue myös: Aino-Kaisa Pekonen pääsi vauhtiin vasemmiston sote-soturina – “Olen vähän kreisi ja yllytyshullu” (27.2.2019)
Lue myös: SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – “Voin haastaa koko porukan” (26.2.2019)
Lue myös: Päivi Räsänen palaisi sotessa jo kerran kuopattuun malliin – “Feministit puhuvat ihan hömppää ja huuhaata” (16.2.2019)
Lue myös: Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – “Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa” (12.2.2019)
Lue myös: Demarien vanha äänirohmu Johannes Koskinen hakee paluuta eturiviin – “Politiikka ei ole selfieiden jakelua” (8.2.2019)
Lue myös: Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta (5.2.2019)
Lue myös: Perussuomalaisten Lulu Ranne: Se on nyt tai ei koskaan – “Kanta-Hämeellä on lällyt kansanedustajat” (1.2.2019)
Lue myös: Tohtoroituva viherkepulainen Timo Kaunisto haluaa haastaa populisteja – “Vaikka ura meni, elämä tuli takaisin” (31.1.2019)
Lue myös: Sanni Grahn-Laasonen: 16-vuotiasta ei saa jättää yksin – “Tämä hallituskausi oli kuin yö ja päivä” (20.1.2019)
Lue myös: Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe (21.12.2018)

Menot