Kanta-Häme

SDP:n Koskinen: Äänestäjä hämmentyisi yhteisistä EU- ja eduskuntavaaleista

Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) arvelee, että EU- ja eduskuntavaalien yhdistäminen hämmentäisi äänestäjiä.

Kokonaisuudet menisivät hänen mukaansa liian paljon aiheiden kanssa päällekkäin.

– Sekaannusta voi tulla siinä, mitä asioita kumpikin taso päättää, Koskinen toteaa.

Hajotus sotkee rytmin

Helmikuun alussa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) ehdotti eduskuntavaalien yhdistämistä europarlamenttivaalien kanssa.

Pietikäisen mielestä yhdistäminen olisi mahdollista jo vuonna 2019, kun molemmat vaalit käydään samana keväänä. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa, europarlamenttivaalit puolestaan kuukautta myöhemmin.

Samalla Pietikäinen ehdottaa vaalirytmiin muutosta, koska eduskunnan toimikautta pitäisi pidentää vuodella.

Johannes Koskinen huomauttaa, että rytmi voi kuitenkin hajota, jos eduskuntavaalit pitäisi järjestää ennenaikaisesti.

– Aihe on aikaisemminkin ollut esillä. Ongelmana on, että eduskunta on silti hajotettavissa, ja rytmi menisi sekaisin. Viime aikoina on tullut entistä reaalisemmaksi, että hajotusvaaleihin joudutaan joskus turvautumaan, Koskinen sanoo.

Poikkeuslailla mahdollista

Koskinen muistuttaa, että eduskunnan toimikauden pituus on määrätty perustuslaissa.

Vuoden toimikauden venytystä varten pitäisi siis muuttaa perustuslakia, mikä puolestaan edellyttää vähintään kahden kolmasosan enemmistöä eduskunnassa.

– Neljän vuoden toimikautta on pidetty aika osuvana. Erityisiä haluja ei ole pidennykseen, hän sanoo.

Yhteisiä vaaleja voisi kuitenkin vuonna 2019 harkita erillisenä poikkeuksena, joista voisi säätää esimerkiksi erillisellä poikkeuslailla.

– Saa nähdä, millainen vaaliväsymys koittaa. Vuonna 2019 on kahdet vaalit samana keväänä, ja edellisenä vuonna on vielä ollut presidentinvaalit.

Selvittämisen arvoinen

Koskinen ei tyrmää vaalien yhdistämistä, mutta hänen mukaansa yhdistetyt vaalit toimisivat paremmin esimerkiksi kuntavaalien ja europarlamenttivaalien kohdalla.

Molemmissa vaaleissa asiakokonaisuudet ovat erillään niin, ettei väärinymmärtämisen riskiä ole. Lisäksi molempien vaalien toimikaudet ovat kiinteät, eli vaalirytmi pysyisi samana.

– Sinänsä se, että vaaleja voisi yhdistää, on selvittämisen väärti. On sitä pari kertaa jo selvitettykin, ja silloin päädyttiin ehdottamaan ajankohtien siirtoa kevääseen. Tässä eduskunnassa ei ehditä asialle tehdä mitään, vaan se jää seuraavan kauden huoleksi, Koskinen arvioi. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic