fbpx
Kanta-Häme

SDP:n voitto suli olemattomaksi – Lulu Ranteella (ps.) kova äänimäärä ja Mirka Soinikoskeen (vihr.) eivät monet uskoneet

Hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski yllätti monet.

Eduskuntavaalien suurin yllätys ei ollut SDP:n vaalivoitto. Yllätys oli vaalivoiton sulaminen olemattoman pieneksi ja perussuomalaisten nousu lähes yhtä suureksi puolueeksi.

Kymmeniä vuosi kaikki suuret oppositiopuolueet ovat hyötyneet asemastaan eduskuntavaaleissa. Vielä vuoden alussa kaikki kannatusarviot ennustivat, että SDP saa reilusti yli 20 prosenttia äänistä.

Sosiaalidemokraatit saivat heikomman kannatuksen kuin vuoden 2016 kunnallisvaaleissa.

 

Kun SDP:n ja perussuomalaisten ääniosuus jäi alle 18 prosentin, vaikutti se myös keskisuurten puolueiden kansanedustajien määrään. Yksikään puolue ei saanut vaalipiireissä niin suurta ääniosuutta, että se olisi kyennyt hyötymään siitä vaalimatemaattisesti.

Vasemmistoliitto ja Vihreät saivat uusia kansanedustajia hieman enemmän kuin niiden kannatus kasvoi.

Perussuomalaisen nousu hajaannuksesta uudelleen suureksi puolueeksi oli yllätys, mikä oli kuitenkin ennakoitavissa aivan vaalien alla. Vaalien asetelmat suosivat perussuomalaisia ehdokkaita, jotka tekivät myös tehokasta vaalityötä.

Kokoomus säilytti paljon paremmin kannatustaan kuin toinen päähallituspuolue keskusta. Uudeltamaalta, jota pidettiin vaalien ratkaisevana vaalipiirinä, kokoomus menetti vain yhden kansanedustajan Liike Nyt -yhteislistalle ja jäi suurimmaksi puolueeksi.

Keskustan mahalasku vaaleissa oli täydellinen. Pääministeripuolueen kannatus ja paikat putosivat yhtä paljon kuin ennusteissa arvioitiin. Yllätykset tulivat yksityiskohdista.


Sote-uudistusta ministerinä suunnitellut Juha Rehula putosi eduskunnasta.

Kun äänestäjät liikkuivat voimakkaasti, he vaihtoivat lähes ennätyksellisesti kansanedustajia. Eduskunnasta putosi paljon kansanedustajia, joiden paikan ei olisi uskonut olevan vaakalaudalla.

Hämeessä keskusta menetti kolmesta kansanedustajastaan kaksi. Juha Rehula (kesk.), joka valoi kaatuneen sote-uudistuksen perustuksia ministerinä, ei kyennyt uusimaan paikkaansa.

Ääniä on vaikea testamentata. Keskustan vanhan ääniharavan Sirkka-Liisa Anttilan suosikki Johanna Häggman (kesk.) sai varsin vaatimattoman äänisaaliin.

Keskustan tilaa kuvaa, että se menettää Helsingistä ainoan paikkansa. Puolueen avainministeri Kimmo Tiilikainen putosi eduskunnasta.

Vihreät nousi kokoomuksen ohi Helsingin suurimmaksi puolueeksi.

 

Kokoomuksen ehdokaslista Hämeen vaalipiirissä oli tylsä. Valituksi tulivat kaikki kolme nykyistä kansanedustajaa. Vain lahtelainen Milla Bruneau (kok.) uhkasi Timo Heinosen (kok.) paikkaa.

Lulu Ranteen (ps.) nousu eduskuntaan ei yllättänyt. Hänen lähes 8 000 ääntään kuvaa kuitenkin onnistunutta vaalityötä ja puolueen hyvää vaalitulosta.

Oli yllättävää, että SDP:n entinen hämeenlinnalainen ääniharava Johannes Koskinen oli pankkiirikautensa jälkeen vähällä jäädä eduskunnan ulkopuolelle. Hän taisteli viimeisiin äänestysalueisiin asti paikastaan Kaisa Lepolan (sd.) kanssa.

Vihreiden ainoasta paikasta Hämeen vaalipiirissä kilpailivat monien yllätykseksi tasaisesti hämeenlinnalainen Mirka Soinikoski ja riihimäkeläinen Sari Jokinen. Soinikoski voitti Jokisen 29 äänellä. Paikka saattaa varmistua vasta tarkistuslaskennassa. Kirsi Ojansuu-Kauniston, joka viimeksi valittiin vihreiden listalta Hämeestä eduskuntaan, vaalityö jäi vaisuksi. HÄSA

Menot