Kanta-Häme

Seija aiheutti syksyn pahimmat myrskytuhot

Seija-myrskyn vauriot Elenian sähköverkossa ovat osoittautuneet tämän syksyn neljästä myrskystä pahimmiksi.

Vikoja korjaavat työryhmät maastosta ovat päivän mittaan välittäneet tietoa, että kaatuneet puut ovat paikoin aiheuttaneet pahaa jälkeä sähköverkossa.

– Ennakoimme, että pahimmilla myrskyvaurioalueilla vikojen korjaus voi viedä viikonlopun, kertoo Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Laajimmat vika-alueet ovat Lounais-Hämeessä Tammelan ja Urjalan seuduilla, Kanta-Hämeessä Janakkalassa sekä Päijät-Hämeessä Asikkalan, Hartolan ja Sysmän alueilla.

Hämeenlinnassa oli perjantai-iltapäivänä kello 15 maissa sähköt poikki noin 2500 asiakkaalta ja Janakkalassa noin 650 asiakkaalta.

Iltapäivällä sähköttä 30 000 taloutta

Erityisesti Lounais-Hämeessä verkolle kaatuneet puut ovat rikkoneet verkkoa pahasti. Esimerkiksi Tammelassa on tiedossa kohde, jossa sähköjohdot ovat pitkältä matkalta maassa ja verkkoa joudutaan rakentamaan uudelleen. Tammelassa sähköt olivat iltapäivällä poikki lähes 3000 asiakkaalta.

Sääennusteen mukaan sää pakastuu nopeasti, mikä hankaloittaa ja hidastaa asentajien työtä. Myös valoisa aika vikojen korjaamiseen on lyhyt. Ammattimetsureita on viankorjaustyöryhmien apuna raivaamassa sähköverkolle kaatuneita puita.

Myrsky katkoi yön ja aamun aikana sähköjä koko Elenian verkkoalueella. Pahimmillaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 60 000, iltapäivällä sähköttä on 30 000 taloutta.

Kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä

Metsähallitus päätti sulkea Aulangon puistometsän rengastien viikonlopun ajaksi. Puita on kaatunut osin sähkölankojen päälle, minkä vuoksi langat roikkuvat alhaalla.

Raivaustöihin päästäneen maanantaina, kun puistometsään saadaan oikeanlainen kalusto. Siihen asti puomit pidetään alhaalla, eikä puistometsään pääse autolla.

– Ulkoilureiteillä voi liikkua rauhassa, jos lähimaastossa ei ole konkeloita tai selvää rytöä missään, puistonjohtaja Jere Rauhala sanoo.

Myrsky piti kiireisenä myös pelastuslaitosta, sillä Hämeenlinnan ja Riihimäen alueella jouduttiin hoitamaan kymmeniä vahingontorjuntatehtäviä.

Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta pelastuslaitos raivasi ja siirteli useita autojen, talojen ja teiden päälle kaatuneita puita. Voimakas tuuli repi myös talojen kattoja. (HäSa)