Kanta-Häme

Seikkailunhalu veti mukaan

– Kyllä se nuorella pojalla oli seikkailunhalu, mikä veti mukaan. Ihmisten auttaminen ja muut perustelut tulivat kuvaan vasta myöhemmin.

Näin sanoo kalvolalaisen palokuntatyön konkari, VPK:n kunniajäsen Eero Sarkanen, joka on ollut mukana vapaaehtoisessa palokunnassa ja sen edeltäjissä 1960-luvun alkupuolelta lähtien.

Hän muistelee, että Kalvolaan saatiin ensimmäinen kunnon paloauto 1960-luvun alussa, ja ylpeydenaihetta esiteltiin sammutusnäytöksissä kylillä.

Nykyisen Kalvolan VPK:n tilanne on vähintään yhtä hyvä: vanhin auto eli Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen sammutusauto on 3,5 vuotta vanha ja tämän vuoden puolella on saatu tuliterä säiliöauto ja hankittu itse uusi miehistönkuljetusauto.

– Tästä on edessä pelkkä alamäki. Olisikohan aika lopettaa nämä hommat, vitsailee Kalvolan VPK:n palopäällikkönä 15 vuotta toiminut Ari Sulander.

Paloauto kiersi tehtaalle

Vapaaehtoista palokuntatyötä juhlitaan Kalvolassa pääsiäisen aikaan, sillä toiminta käynnistyi 125 vuotta sitten. Pääsiäisen aikaan osuu muitakin ”merkkitapauksia”, sillä yksi Kalvolan suurimmista tulipaloista roihusi pääsiäisenä 1967, kun Iittalan seurojentalo paloi maan tasalle.

Kalvolalaisesta palokuntatyöstä ei voi puhua mainitsematta lasitehdasta. Kyläpalokuntien toiminta hiipui sotien jälkeen ja vetovastuun otti Iittalan lasitehtaan tehdaspalokunta. Sen kautta Eero Sarkanenkin tuli mukaan.

– Kun hälytys tuli tänne paloasemalle, auto lähti tehtaalle ja otti miehet kyytiin. Se oli nopeampaa kuin että olisi kokoonnuttu paloasemalle, kuten nykyään tehdään, Sarkanen kertoo.

Tulipaloja viidesosa lähdöistä

Sarkanen ja Sulander sekä Kalvolan VPK:n puheenjohtaja Juha Tuomisto kertovat, että VPK:n toimenkuva on muuttunut rajusti varsinkin 20 viime vuoden aikana.

– Silloin, kun minä aloitin hommat, palokuntatyö oli nimenomaan tulipalojen sammutusta. Nythän niitä on vain pieni osa kaikista hälytyksistä. Ei esimerkiksi liikenneonnettomuuksiin yleensä hälytetty palokuntaa eikä meillä olisi ollut sopivaa kalustoakaan, Eero Sarkanen sanoo.

Sulander kertoo, että ensivastetoiminta tuli mukaan kuvioihin 1990-luvulla. 2000-luvulla ensivastetehtävien määrä on lisääntynyt selvästi sen jälkeen, kun ambulanssipäivystys loppui Kalvolassa.

Esimerkiksi viime vuonna Kalvolan VPK:lla oli 91 hälytystä, joista 26 oli ensivastetehtäviä ja 18 tulipaloja.

– Ensivastetoimintaan kuuluu laaja koulutusjärjestelmä. Sairaanhoitopiiri edellyttää, että koulutusta on kerran kuussa, Ari Sulander kertoo.

Sen lisäksi tavalliset harjoitukset järjestetään joka viikko. (HäSa)

SUOMEKSI: ensivaste: ensihoitojärjestelmän periaate, jonka mukaan potilaan luokse lähetetään lähin mahdollinen pelastustoimen yksikkö, joka pystyy turvaamaan peruselintoiminnot ja antamaan ensiapua.

Menot