Kanta-Häme

Seinältä katsovat totiset kasvot

Kuvataiteilija Janika Norrgård Lönnqvistin näyttelyssä Where light enters esillä ovat epävakaasta eli rajatilapersoonallisuushäiriöstä kärsivät ihmiset.

Yksi näistä ihmisistä on taiteilija itse. Muut mallinsa hän sai dialektisen käyttäytymisterapian ryhmästä, jossa hän on käynyt nyt lähes kahden vuoden ajan.

– Ryhmässä sain ensimmäistä kertaa avautua tunteistani täysin. Halusin maalauksissani näyttää tämän avoimuuden muillekin.

Gallerian seiniltä katsojaa tuijottavat seitsemät vakavat kasvot. Maalausten värimaailma on kylmä, mutta realistinen. Nainen nimeltä P katsoo katsojaa vakavasti ja hieman uhmakkaasti. Mies C näyttää aavistuksen surulliselta. Norrgård Löfqvist itse makaa omakuvassaan heijastuksensa vieressä. Hänen hiuksensa näyttävät märiltä.

– Olen itse avoin persoonallisuushäiriöstäni. Uskon, että kertomalla asiasta saan ihmiset ymmärtämään paremmin.

Hän onkin saanut sekä avoimuudestaan että töistään positiivista palautetta.

– Paitsi kerran näyttelyni ollessa esillä Seinäjoella kuulin naisesta, joka ei ollut halunnut tulla katsomaan sitä, koska oli sen aiheen kuultuaan pelännyt, millaisia tunteita maalaukset hänessä herättäisivät.

The wound is the place where the light enters you. Haava on paikka, josta valo pääsee sisään.

Tämä persialaisen, 1200-luvulla eläneen runoilija Rumin lause kuvaa kuvataitelija Norrgård Löfqvistin mukaan hyvin erityisherkkyyden positiivista puolta. Oman herkkyytensä hyväksymisestä voi saada voimaa.

Hän toivoo, että hänen maalauksensa saisivat katsojan samastumaan ja löytämään itsestään sen saman haavoittuvuuden, joka meissä kaikissa on.

– Ilman herkkyyttä, en pystyisi tekemään tätä työtä.

Norrgård Löfqvist kertoo työskentelevänsä intuitiivisesti ja intensiivisesti. Herkkyys ohjaa hänen työskentelynsä suuntaa. Hän kertoo miettimisen sijaan nimenomaan tuntevansa, minne haluaa mennä.

Maalatessaan hän uppoaa omaan maailmaansa, jossa läsnä on vain taide.

– Työskentelen päässäni koko ajan. Kun tunnen olevani valmis maalaamaan, työskentelen lähes maanisesti ja saatan viettää työhuoneellani öitäkin.

Työskentelytapa on raskas. Tunneherkkyys ja tunteiden voimakas vaihtelu kuuluvat epävakaaseen persoonallisuushäiriöön.

– Yritän säädellä työtahtiani, mutta toisaalta olen vuosien aikana tottunut siihen.

Tulevaisuudessa Norrgård Löfqvist aikoo jatkaa edelleen tunteiden ja mielen parissa.

– Haluan kuvata ihmisiä kodeissaan, tilanteissa, joissa he ovat paljaimmillaan ja aidoimmillaan. Juuri heränneenä, juuri itkeneenä.

Työskentelyn uusien töiden parissa hän aikoo aloittaa heti maanantaina. Ensimmäiseksi kohteekseen hän on valinnut itsensä.

– Herkkyydestä puhutaan paljon, mutta käytännössä sitä vieläkin pidetään negatiivisena asiana. Toivon voivani tuoda esiin herkkyyttä myös positiivisena, meissä kaikissa piilevänä ominaisuutena. Häsa

Janika Norrgård Löfqvist: Where light enters, 7.–31.1.2017, GalleriaKONE, Hämedenlinnan Verkatehdas.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic