Kanta-Häme

Sekava pää ei sovi tien päälle

– Montako keilaa näet? vanhempi konstaapeli Tero Aalto kysyy hämeenlinnalaiselta opiskelijalta Katri Koskelta.

Koski istuu pienen polkuauton ohjaimissa, ja hänellä on päässään niin kutsutut kännilasit. Lasit simuloivat, miltä maailma näyttää humalaisen silmin.

– Kolme! Eikun yksi, kaksi, kolme… kuusi, Koski laskee samalla, kun hän ajaa Miekkalinnan pihalle rakennettua ajorataa.

Radan tarkoituksena on antaa kuva siitä, miltä tuntuu ajaa humalassa. Koski saa kuin saa lopulta keilat kierrettyä ja ajaa polkuauton lopulta pysähdyksiin.

– Oli aika sekavaa. Ei tulisi mieleenkään ajaa humalassa, varsinkaan tämän jälkeen, Koski sanoo.

Lauantaipäivänä järjestetyssä Poliisin päivässä oli tällä kertaa otettu teemaksi liikenneturvallisuus. Hämeen poliisin komisarion Tarja Lindstedtin mukaan aihe haluttiin ottaa erityiskäsittelyyn, koska varsinkin kevyen liikenteen käyttäytymisestä oli tullut niin paljon palautetta.

– Jalankulkijoilta on tullut palautetta, että pyöräilijät kulkevat jalkakäytävillä. Palautetta ovat toisaalta antaneet myös pyöräilijät. Voihan sitä aina toivoa, että pystymme tämän avulla vaikuttamaan ihmisten asenteisiin, Lindstedt kertoo.

Valistuksesta huolimatta Hämeen poliisi nappasi liikennevalvonnan yhteydessä yhden humalassa ajaneen kiinni Hämeenkoskella. Lisäksi Lopella mies oli humalassa ajanut autonsa tieltä ulos.

Ei tullut munakokkelia

Miekkalinnan edustalla sai humalassa-ajosimulaation lisäksi tutustua poliisikoulutukseen ja sinivuokkojen virka-ajokkeihin.

Varsinkin pienten lasten suosiossa oli myös vanha kunnon kananmuna kypärässä -esitys, jolla haluttiin muistuttaa pyöräilykypärän merkityksestä.

Vanhempi konstaapeli Kaisa Kuusela keräsi esitykselleen silloin tällöin perheen pienimmistä muodostuneen yleisön, kun hän pani kananmunan pikkukypärään ja pudotti sen vatiin vajaan metrin korkeudesta. Muna ei hajonnut, ja kun kypärän otti pois, valkuaiset ja keltuaiset levisivät sinne tänne.

– Tämä on aika havainnollinen tapa näyttää, mikä kypärän merkitys on, Kuusela kertoo.

Entä onko muna koskaan hajonnut kypärän sisällä?

– Kerran on, muttei tänään. Kypärän hihna oli ollut liian löysällä. (HäSa)

Menot