Kanta-Häme

Seksuaalikysymyksissä rajua taantumaa

Sananvapautta rajoitetaan, toimittajia tapetaan, etnisiä ja muita vähemmistöryhmiä vainotaan. Suomen YK-liiton toiminnanjohtajan Helena Laukon mielestä ihmisoikeuksien toteutumisessa on monin paikoin taannuttu. Vielä 1990- ja 2000-luvuilla kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa saatiin sellaisia edistysaskelia aikaan, joiden toteutumiseen ei ole tänä päivänä mitään mahdollisuuksia.

– Jos jossain päästään eteenpäin, toisaalla mennään taas taaksepäin. Kyllä YK:ssa etenkin seksuaalivähemmistöihin ja lisääntymisterveyteen liittyvät kysymykset ovat vaikeammin ratkaistavissa tänä päivänä kuin kymmenen vuotta sitten, Laukko toteaa.

Kiristyneestä ilmapiiristä kertoo esimerkiksi se, että Ugandassa tuli voimaan viime vuoden lopulla homouden kriminalisoiva laki. Jopa vankilatuomioita mahdollistanut homolaki kumottiin kuitenkin elokuussa, mutta ehti aiheuttaa paljon hallaa jo vajaan vuoden aikana.

Asenneilmapiiri ei ole kuitenkaan kiristynyt pelkästään tietyissä uskontokunnissa kuten katolisessa kirkossa tai islamilaisissa maissa, vaan vaihtelee Laukon mukaan asiayhteydestä riippuen.

– Suunta on ollut pitkään aivan toiseen suuntaan, vaikka se on ollut hidasta. Nyt se on kääntynyt selvästi jyrkempään suuntaan.

YK:n suurimpana haasteena Laukko pitää parhaillaan uusien kestävänkehityksen tavoitteiden toteutumista. Vuonna 2000 YK:n asetti kahdeksan köyhyyttä ja eriarvoisuutta poistavaa kehitystavoitteita vuoteen 2015 mennessä. Kaikkiin näihin tavoitteisiin ei vielä 2015 päästä, ja kolme vuotta sitten Rio de Janeirossa sovittiin uusien kestävän kehityksen tavoitteiden laatimisesta.

– On tärkeää, että saadaan oikeasti sellaiset tavoitteet, joilla pystytään nostamaan ihmiset köyhyydestä. Lisäksi eriarvoistuminen ja syrjäytyminen aiheuttavat uhkia ja turvallisuuskonflikteja eri maiden välillä. Tällä hetkellä YK:lla on eniten rauhanturvausoperaatioita, mitä on pitkään aikaan ollut, Laukko toteaa esimerkiksi Syyrian, Pohjois-Afrikan ja Isiksen aiheuttamiin kriiseihin viitaten. (LM-HäSa)

Menot